Hakan Çelik Kılıçdaroğlu, cemaat hakkında ne düşünüyor?
HABERİ PAYLAŞ

Kılıçdaroğlu, cemaat hakkında ne düşünüyor?

Fethullah Gülen ve önderlik ettiği cemaat ile ilgili tartışmalar sertleşerek devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili İsa Gök, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, gazeteci Ahmet Şık’ın “İmamın Ordusu” kitabının toplatılmasıyla ilgili olarak Fethullah Gülen cemaatini ağır bir dille eleştirmişti.

[[HAFTAYA]]

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı (MHP) Devlet Bahçeli de cemaatin zan altında kaldığını, bu nedenle faaliyetlerini askıya alması gerektiğini söyledi. Hatta bir adım ileri giderek “Acaba Türkiye’deki cemaat başkaları tarafından mı yönlendiriliyor?” diye sordu. Dün sabah Ankara’daki Göksu Restaurant’ta kahvaltıda bir araya geldiğimiz CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise daha farklı bir tutum ortaya koydu.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Meclis’te iktidar partisinin icraat ve programlarının konuşulması ve bunların eleştirilmesinin normal olduğunu; ancak bunun dışındaki kişilerin hedef alınmasını onaylamadığını anlattı. Önceki yönetimden farklı olarak, cemaate yakın yayın organlarını basın toplantılarına davet eden ve onlara röportaj veren Kılıçdaroğlu, dünkü kahvaltıya da Today’s Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Abdullah Bozkurt’u davet etmişti. Kılıçdaroğlu, Fethullah Gülen ile ilgili sorumuza karşılık olarak “cemaatin şeffaf olması halinde tartışmaların önüne geçilebileceğini” söyledi.

357 milyar dolar yatırım sözü

Dünkü toplantıya Genel Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Sencer Ayata ve Sezgin Tanrıkulu ile gelen Kemal Kılıçdaroğlu “Doğu ve Güneydoğu Ekonomik Kalkınma ve Stratejik Hedefler” raporunu tanıttı. CHP’nin merakla beklenen “Kürt raporu” bu değil. Siyasi ve sosyal konuların ele alındığı o rapor daha sonra yayınlanacak. Geniş bir akademisyen ve siyasetçi grubunun, üzerinde yaklaşık altı aydır çalıştığı, dün açıklanan raporda oldukça iddialı hedefler yer alıyor.

Doğu ve Güneydoğu’da GAP ve DAP dışında yeni bir yatırım perspektifini ortaya koyan bu çalışma, 2023 yılına kadar bölgeye 357 milyar dolara yakın kaynak aktarılmasını öngörüyor. Kılıçdaroğlu, sohbetimizde “bugüne kadar yeterince oy alamadıkları esnaf- sanatkâr, çiftçiler ve ev kadınlarına yönelik projeler geliştirdiklerini” anlattı.

Haberin Devamı

Sorum üzerine “kategorik olarak nükleer santrallere karşı olmadıklarını; ancak santralin ihalesiz şekilde Rusya’ya verilmesinin Türkiye açısından son derece tehlikeli olduğunu” söyledi. Güneydoğu’daki sivil itaatsizlik çağrıları konusunda ise “şiddete başvurulmadığı sürece demokratik tepkilere saygı gösterilmesi gerektiğini” ifade etti.

Doğu “oyuncak üssü olacak”

İşte CHP’nin raporundan satır başları:

- 10 yıl içinde Türkiye genelinde ortalama yüzde 7, doğu illeri içinse yüzde 9,5 büyüme hedefleniyor. Plan doğrultusunda halen yüzde 15’lerde seyreden işsizlik oranı yüzde 6’lara çekilecek.

- Bugün 5 bin dolar olan “kişi başına düşen milli gelir” 23 bin 500 dolara yükseltilecek.

- Doğu illerine yapılacak yatırım, iç kaynakların yanı sıra Dünya Bankası, Avrupa Birliği destek paketleri ve uluslararası fonlardan sağlanacak.

- Teşvik politikaları gözden geçirilecek ve gerçek manada desteğe ihtiyacı olan illere öncelik verilecek.

Haberin Devamı

- Bölgede üretilen mal ve kaynakların Karadeniz ve Akdeniz’e ulaşımı yeni kurulacak demiryolu ağıyla sağlanacak.

- Sanayi kuruşları nehir kenarlarına kurulacak. Elektrik enerjisi nehirlerden temin edilecek. Türkiye’nin, güneş enerjisinden elde edebileceği 198 milyar kilovatsaatlik potansiyel ile enerji ihtiyacının çok büyük bir bölümünü karşılayabilmesi mümkün.

- Dünya ile rekabet şansı yüksek sanayi kolları bölgeye kaydırılacak. Çin’in hâkim olduğu oyuncak üretimini kırabilmek için doğu illerine oyuncak fabrikaları kurulacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder