Gündem Kıbrıs'ta kedi krizi

Kıbrıs'ta kedi krizi

Paylaş
Kıbrıs'ta kedi krizi

Kıbrıs Rum Kesimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasına şimdi de 'kedi' girdi. Rumlar, Kıbrıslı Türkler'in Ada'ya özgü iki kedi türünü Van kedisiyle çiftleştirerek ortaya çıkacak yeni türü 'Türk kedisi' diye tescil ettirmek istediğini iddia etti

‘ULUSAL KEDİ’ İLAN ETTİLER

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum Kesimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında şimdi de ‘kedi krizi’ patlak verdi. Tartışma, Kıbrıs Kedi Derneği’nin ‘Afrodit Devi’ ve ‘Azize Helena’ diye bilinen Ada’ya özgü iki kedi türünü ‘ulusal kedi’ olarak tescil ettirmek istemesiyle başladı. Derneğin girişimiyle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni suçlayan iddialar ortaya atıldı. Dernek, Kıbrıslı Türklerin ‘Afrodit Devi’ ve ‘Azize Helena’ kedilerini Van kedisiyle çiftleştirerek yeni bir tür yaratmaya çalıştığını, ortaya çıkacak yeni türü ‘Türk kedisi’ olarak tescil ettirmek istediğini öne sürdü.

‘MEVZU KEDİLERE KADAR İNDİ'

İngiliz The Observer Gazetesi konuyla ilgili şöyle yazdı: “Türk işgalinden 35 yıl sonra Kıbrıs, bölünmüş ve şüpheci bir ada olarak kaldı. Ancak mevzu ilk kez kedilere kadar indi.” Kıbrıs Başpiskoposu İkinci Hrisostomos da sözcüsü aracılığıyla “Bu türler ülkemiz tarih ve geleneğine aittir. Kilisemiz, Kıbrıs kedisi yararına gösterilen çabaları destekleyecektir” diyerek tartışmaya dahil oldu. Kedilerin DNA’sı Amerika Kaliforniya Üniversitesi Laboratuarı’na gönderildi. ‘Kedi krizi’ne son noktayı dünyanın dört bir yanındaki kedilerin genetik haritalarını çıkartan Kaliforniya Üniversitesi’nin koyması bekleniyor.

Haberin Devamı

‘AFRODİT DEVİ’ ZARİF ‘AZİZE HELENA' TIKNAZ

- ‘Afrodit Devi’ ve ‘Azize Helena’ adlı kedi türlerinin her ikisinin de kökeni antik zamanlara dayanıyor.

- Dış görünüşü Ankara kedisini andıran ‘Afrodit Devi’, uzun boyu, zarif hareketleri ve yüksek sivri kulakları ile göze çarpıyor.

- Daha tıknaz olan ‘Azize Helena’nın ise geniş bir kafası, ve küt bir burnu bulunuyor.