Ekrem Sarısu Kıbrıs gazi aylığı babadan çocuklara geçmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Kıbrıs gazi aylığı babadan çocuklara geçmiyor

Haberin Devamı

Soru: Babam 1974 Kıbrıs gazisi. Vefat etmeden önce iki yıl gazilik maaşı aldı. SSK’dan emekli oldu. Babamın vefatı üzerine annem SSK’dan emekli maaşı almaya başladı. Annemin de vefat etmesi üzerine babamdan SSK maaşı almaya hak kazandım. Acaba babamın gazilik maaşını da alabilir miyim? ● Nermin KARABULUT/GİRESUN

Cevap: Maalesef babanızdan gazilik aylığı alamazsınız. Çünkü Kıbrıs gazi aylığı çocuklara geçmiyor.

Memuriyetten ayrılıp SSK’lı çalışana kesenek iadesi yapılmaz

Soru: 1980 doğumluyum. 2003-2007 döneminde 4 yıl uzman çavuşluk yaptım. Emekli Sandığı’ndaki kesintilerimi çekebilir miyim? Ayrıca SSK’daki günü e-devlette görebiliyorum, Emekli Sandığı’ndaki günümü göremiyorum. ● İbrahim KOPTUR

Cevap: Emekli Sandığı’nda hizmeti 5-10 yıl arasında iken görevden ayrılanlara; talep etmeleri halinde kesenekleri geri veriliyor. Ancak görevden ayrıldıktan sonra SSK veya Bağkur’a tabi olarak çalışmaya başlayanların kesenekleri iade edilmiyor.

Emekli Sandığı’na tabi olarak görevinizden ayrıldıktan sonra SSK’lı çalıştığınız için keseneklerinizi iade olarak geri alamazsınız. Kesenekleriniz, SSK’lı hizmetlerinizle birleştirilerek emeklilikte dikkate alınacaktır.

Emekli Sandığı’na tabi çalışmalar hizmet birleştirmesi yapmadan e-devlette görünmez. Sigortalı çalıştığınız yerdeki SGK il veya merkez müdürlüğünden hizmet birleştirmesi talebinde bulunmanız halinde, hizmetleriniz birleştirilir ve tarafınıza da bilgi verilir.

Aylığınızın düşüp düşmeyeceği kazanç tutarınıza bağlı

Soru:
26 Temmuz 1968 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim 1 Aralık 1991. 8000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Bundan sonra prim ödersem emekli maaşım düşer mi? ● SERVET

Cevap: Priminiz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 53 yaşınızı dolduracağınız 26 Temmuz 2021’de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, 190 gününü borçlanmanız halinde, 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün.

Bundan sonra prim ödemenin emekli aylığınızı düşürüp düşürmeyeceği, üstünden prim hesaplanan kazanç tutarınıza bağlı. Şayet asgari ücret üstünden prim ödüyorsanız, emekli aylığınızda az da olsa düşme olabilir. Ancak prime esas kazancın üst sınırı (bugün için 13.331.25 liradır) veya üst sınıra yakın bir kazanç tutarı üstünden prim ödüyorsanız, fazla prim ödeme emekli aylığınızı artırır.

Özürlü kimlik kartı için aldığınız raporla memuriyete dönemezsiniz

Soru: 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olarak çalışırken, 1995’te 18 hizmet yılı üzerinden yüzde 50 raporla malûlen emekli oldum. Özürlü kimlik kartı çıkartmak için başvurduğumda, yeni raporu istediler. Yeni raporum yüzde 26 çıktı. Şimdi sosyal haklarım ne oldu? Tekrar işbaşı yapabilir miyim? ● Osman KOTA

Cevap: Özürlü kimlik kartı mevzuatı ile memur emeklilik mevzuatı birbirinden farklı konulardır. Emekli memur, özürlü kimlik kartı için almış olduğu rapor sebebiyle tekrar memuriyete başlayamaz.

Özürlü kimlik kartı nedeniyle aldığınız rapor sonucu göreve dönemezsiniz. Kurum sizi kontrolmuayeneye çağırır ve yapılacak kontrol-muayene neticesinde SGK sağlık kurulu, hastalığınızın iyileştiğine dair çalışabilir raporu verirse, emekli aylığınız kesilir. Tekrar memuriyete döndürülebilirsiniz. Bunun dışında işinize dönemezsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder