Ekonomi KEY'de 161 liralık zam sürprizi

KEY'de 161 liralık zam sürprizi

Paylaş
KEY'de 161 liralık zam sürprizi

Payları tam olarak yatan bir hak sahibi, ikinci ödemede, birinci ödemeye göre fazladan 162 lira alacak

Kamuoyunda KEY olarak bilinen Konut Edindirme Yardımı hesaplarının ikinci parti ödemesinin yolunu açacak olan tasarı TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün kabul edildi.

Star gazetesinin haberine göre, tasarıyla birlikte, yaklaşık 3 milyon kişiye KEY ödemesinin yolu açıldı. Tasarının kabul edilmesiyle birlikte, hak sahiplerine yapılacak ödemelerde yeni bir sürpriz ortaya çıktı. Buna göre, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak kişilere, yüzde 10 oranında faizin yanı sıra 23 liralık da temettü ödemesi yapılacak. Böylece, payları tam olarak yatan bir hak sahibi birinci ödemeye göre fazladan 162 lira almış olacak.

Haberin Devamı

3 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK

İkinci KEY ödemesine ilişkin ayrıntılar şöyle:

• Kimler yararlanacak?: İkinci KEY ödemesinden, Resmi Gazete’de yayınlanan listede ismi olduğu halde birinci KEY ödemesinden yararlanamayan hak sahipleri ile itirazda bulunan kişiler yararlanacak. 2009 yılının Haziran ayı itibariyle, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak olan kişi sayısı 1 milyon 353 bin kişi. SGK’dan da 1.7 milyon hak sahibinin bilgisinin gelmesi bekleniyor. Böylece, ikinci KEY ödemesinden yaklaşık 3 milyon kişi yararlanacak.

• Ne kadar ödeme yapılacak?: İkinci KEY ödemesi kapsamında, yaklaşık 3 milyon hak sahibine yapılacak ödemenin 1.4 milyar lira ile 1.5 milyar lira arasında olması bekleniyor. Kaynak Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Hazine kaynaklarından karşılanacak.

Haberin Devamı

• Ödemeler yüzde 10 zamlı olacak: İkinci KEY ödemesinden yararlanacak hak sahiplerine, ödemede gecikme yaşandığı için alacakları tutarlara yüzde 10 faiz işletilecek. Birinci ödeme sırasında, KEY payları düzenli yatan kişilere en yüksek bin 391 lira ödenmişti. İkinci ödemede ise aynı kişiye, 139 lira daha faiz ödemesi yapılacak.

• Temettü de dağıtılacak: Yine ikinci KEY ödemesinden faydalanacak olan hak sahiplerine 23 liralık temettü de dağıtılacak. Böylece, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak olan hak sahiplerine, hem yüzde 10 faiz hem de temettü ödenmiş olacak. Tavan ödeme baz alındığında, yüzde 10 faiz ve temettü ile birlikte, hak sahibinin alacağı tutarda toplam 162 liralık bir artış olacak. Birinci ödeme sırasında bin 391 lira olan tavan ödeme, faiz ve temettü ile birlikte bin 553 liraya ulaşacak.

• Ödemeler ne zaman yapılacak?: İkinci KEY ödemeleriyle ilgili bildirim süresinin aralık ayı sonuna kadar tamamlanması ve yapılacak çalışmalarla birlikte ödemenin yılın ilk çeyreğinde (mart ayında) yapılması öngörülüyor.

(Star)