Derya Özel Keşke benim de ikizlerim olsa
HABERİ PAYLAŞ

Keşke benim de ikizlerim olsa

Haberin Devamı

DERYA COŞKUNDENİZ

Kızlarımın fotoğraflarını sakınan br anne değilimdir. Sosyal medyada neredeyse tüm hamileliğimi, doğumumu ve kızların büyümesini paylaştım bunca yıldır. İstedim ki yaşadığım deneyim, başka annelere ve anne adaylarına ışık olsun. En çok da, henüz anne olmayan ve bir gün anne olmak isteyenlerden duyduğum 'İnşallah benim de böyle tatlı ikizlerim olur' cümlesi beni mutlu ediyor. Kızlar henüz çok küçükken bunu duyduğumda içimden 'Ne dilediğine dikkat et' demek geçse de, şimdi bunu isteyen herkese büyük samimiyetimle 'İnşallah' diyebiliyorum. Çünkü yaşadığım şey hem çifte mucize, hem de çifte sevgi.

Gelelim ikizlerle ilgili yapılan araştırmalara... Aslında yapılan araştırmalardan bazılarını, İkizlerle Hayat kitabımda da paylaşmıştım sizlerle. Benim de yeni öğrendiğim bazı araştırmaları da ekleyerek, ikiz bebeklerle ilgili araştırmaları paylaşıyorum.

İleri yaş annelik

Kadınların biyolojik saati 25 yaşında işlemeye başlar ve her kadın 25 yaşında annelik hormonlarının tavan yapmasıyla, anne olmak için geç kalacağı korkusunu hafiften hisseder. Halbuki, ikiz doğum oranlarına baktığımızda, ileri yaşta anne olan kadınların, ikiz doğurma olasılığının, genç yaşta hamile kalanlardan daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni, ileri yaş annelerin yumurtlama sayısı, sanılanın aksine, genç anne adaylarından daha fazla olması.

Tüp bebek yöntemi

Son yıllarda ikiz bebek doğum oranını arttıran bir yöntemdir tüp bebek yöntemi. Erkeğin spermleriyle, kadının yumurtalarının laboratuar ortamında döllenip, anne karnına yerleştirilmesiyle, normal yollardan ikizlere hamile kalma oranını %13 arttırıyor.



Toplumsal stres faktörü

Tarihsel olarak incelendiğinde, toplumların çok stresli dönemleri sonrası ikiz gebeliğinde artış yaşanmış. Bu artış, toplumun savaş sonrası hızlı nüfus üretme içgüdüsünden kaynaklandığı düşünülüyor.

Etnik köken, fiziksel özellikler ve genetik

Nijeryalı kadınlarda ikiz gebeliği binde 45 oranındayken, İskandinav ülkelerinde çok daha düşük olduğu saptanmış. Enteresan olan, Afrikalı kadınların beslenme şeklinin, ikiz gebeliğindeki oranı arttırması olarak kabul edilmesi. Afrikalı kadınların daha fazla tatlı patatesle beslenmesine bağlıyor uzmanlar. Süt ve süt ürünleriyle tatlı patatesi çok tüketenlerin, tüketmeyenlere göre ikizlere hamile kalma oranı daha yüksekmiş. Annenin beslenme alışkanlıkları, ailede ikiz olup olmaması gibi sebepler de, ikiz gebeliğindeki oranı etkiliyor.

Posta Karnaval'da buluşalım


3 yıldır bu köşeden sizlerle buluşuyoruz. Bundan böyle her pazar Posta Gazetesi Karnaval ekinde de buluşacağız. Araştırmalar, deneyimler, uzman görüşleriyle ne kadar çok anneye ulaşırsak, o kadar iyi.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder