Sağlık Kepçe kulak çocuklarda asosyalliğe sebep olabilir

Kepçe kulak çocuklarda asosyalliğe sebep olabilir

Paylaş
Kepçe kulak çocuklarda asosyalliğe sebep olabilir

İşitme ve denge konusunda önemli fonksiyonları olan kulağımız, aynı zamanda estetik olarak görüntümüzü tamamlar

Kulaklarda doğuştan var olan ve bazen de sonradan ortaya çıkan, çeşitli şekil bozuklukları olabilir. Bunlardan en sık görüleni halk arasında kepçe kulak olarak bilinen, kulak kıvrımlarının tam olarak gelişmemesi sonucunda kulağın öne doğru açılı olması durumudur. Konu ile ilgili uzmanlığına başvurduğumuz Op. Dr. Defne Erkara kepçe kulak estetiği hakkında bilgi verdi.



Kulaklarda ortaya çıkan kepçe kulak ve benzeri deformitelerin estetik cerrahi teknikleri kullanılarak düzeltilmesine tıp dilinde otoplasti adı verilir. Otoplasti çoğunlukla 6 yaşı doldurmuş çocuklar için yapılır. Bununla birlikte ameliyat için herhangi bir üst yaş sınırlaması yoktur ve yetişkinler de dilerlerse bu ameliyat olabilirler.

Özellikle kulak gelişiminin büyük oranda tamamlandığı 6 yaş ameliyat için ideal yaş olabilir; çünkü bu dönemden sonra okula başlayacak olan çocuk daha geniş bir sosyal ortam içerisinde yer almaya başlar. Okulda kulağı nedeniyle alay konusu olma, akranları tarafından dışlanma ve hoş olmayan lakaplar ile çağırılma gibi nedenlerle çocukta özgüven kaybı meydana gelebilir. Bu da, ileriki hayatında telafisi güç psikolojik sorunlara kapı aralar.

Kulak estetiği nasıl yapılır?


Kulak estetiği ameliyathane şartlarında yapılır ve kulakların durumuna göre 1,5-2 saat sürer. Çocuklarda genel anestezi altında yapılır. Yetişkinlerde ise bölgesel anestezi yeterli olur.
Kulağın yeniden şekillendirilmesi için birkaç yol vardır. Birincisi, kulakta ana yapısal bileşen olan kıkırdağı kesmeyi içerir. Bir diğeri, kıkırdağı kesmek yerine katlamak ve dikmektir. Her iki durumda da, kulağınızın arkasındaki deriye küçük bir kesim yapılarak ameliyata başlanır. Bu kesi, kıkırdağa erişime izin verecektir. Kulaklarınız, kafa derisine yaklaştırılarak kesi yerleri eriyebilen dikişlerle kapatacaktır.
Yetişkin hastalar geçirdikleri operasyonun türüne göre ameliyattan hemen sonra taburcu edilebilir ya da bir gece hastanede kalmaları gerekebilir. Çocukların ise her türlü kulak ameliyatı sonrasında en az bir gece hastanede kalması istenir.

Kulak estetiği sonrası iyileşme süreci


Hastaların ameliyattan sonra 1 hafta süreyle evde istirahat etmeleri önerilir; fakat hafif işlerde çalışanlar ameliyattan bir gün sonra bile iş başı yapabilir. Ameliyattan sonra, eve gitmeden önce kulaklarınız pansumanla kapatılır. Doktorunuz pansumanın üzerine takmanız için bir saç bandı önerir ve bandajı nasıl kullanacağınızla ilgili size bilgi verir. 4 hafta süreyle bu saç bandını kullanmanız iyi olacaktır. Ameliyatta kendi kendine eriyebilen dikişler kullanıldığı için, dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Kulaklarınızda zamanla solarak belirginliği azalacak olan izler kalacaktır.

Komplikasyonlar ve Yan Etkiler


Her cerrahi işlemde görülebilen enfeksiyon ve kanama kulak estetiğinde daha az sıklıkla görülür. Komplikasyonlar nadirdir ve çoğu hasta sonuçtan memnun kalır. Kulaklarda ağrı ve şişlik görülmesi muhtemeldir. Doktorunuz ağrı kesici ve enfeksiyon riski nedeniyle antibiyotik reçete edecektir.
Eğer yüksek ateş, aşırı kanama ya da aşırı şişme görülürse veya ameliyat bölgesine darbe alınırsa acilen doktorunuza başvurmanız gerekir.

Haberin Devamı