Beden Sağlığı Kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste çok önemli

Kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste çok önemli

Paylaş
Kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste çok önemli

Meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yapan ve kendi kendine meme muayenesinin erken tanıdaki rolüne dikkat çeken Prof.Dr. Serdar Saydam, “Biz kadınlardan tanı koymalarını beklemiyoruz, sadece daha önce olmayan bir değişiklik var mı yok mu bakmalarını ve varsa doktora gitmelerini öneriyoruz” dedi

Meme kanserinde erken tanının, tedavi başarısını etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Genel Cerrah Prof Dr. Serdar Saydam, memede lezyon olması halinde hemen hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kendi kendine meme muayenesinin mamografiye yardımcı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Serdar Saydam, “Ancak hiçbir zaman mamografinin yerine geçmez” dedi.

MUAYENE DOĞRU ŞEKİLDE YAPILMALI

Kendi kendine yapılan meme muayenesinin püf noktalarına da değinen Prof.Dr. Serdar Saydam, “Memeyi tutup iki taraftan sıkmak hiçbir şekilde doğru bir yöntem değil. Genellikle hastalar hangi tarafı muayene edeceklerse o tarafın elini başının arkasına koyup ayaktayken hafif dairesel hareketlerle memeyi parmak uçlarıyla göğüs duvarı arasında sıkıştırmaları ve koltuk altı muayenesi için de karşı eli koltuk altına koyup diğer elle üzerini kapatmaları yine dairesel hareketlerle sıkıştırarak muayene etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Bu tarz muayeneleri ön muayene olarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Serdar Saydam, “Hastalar zaten doktora yılda bir defa gidiyorlar. Kendi kendine yılda on iki defa meme muayenesi yapmaları gerekiyor. Adet gören bir kadınsa iki adetin ortasında yumurtlama zamanında, adet görmüyorsa herhangi bir zamanda bu muayeneyi yapabilir” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı