Beden Sağlığı Kendi imkanlarıyla 'özel' çocuklara terapi merkezi kurdular

Kendi imkanlarıyla 'özel' çocuklara terapi merkezi kurdular

Paylaş
Kendi imkanlarıyla 'özel' çocuklara terapi merkezi kurdular

Suriye İdlib'te özel bakıma ihtiyaç duyan savaş mağduru çocuklar için rehabilitasyon merkezi açıldı. Merkezde savaş mağduru Down sendromlu, otistik, zihinsel ve bedensel engelli 30 çocukla ilgileniliyor

Suriye'nin İdlib iline bağlı Serakib ilçesi sakinleri kendi imkanlarıyla otizmli, down sendromlu, zihinsel ve bedensel engelli çocukların rehabilite edilmesi için merkez kurdu. Umut Demeti (Bakıt Emel) Terapi Merkezi'nde uzman doktor, psikolog ve fizyoterapistler, şimdilik 30 çocukla ilgileniyor.

Terapi merkezinin Müdürü Yahya El Hıdır, "Şizofren, otizmli, down sendromlu, fiziksel ve zihinsel engelli çocukları rehabilite ediyoruz" dedi. Tedavi edilmeye muhtaç çok sayıda çocuk olduğunu vurgulayan Yahya El Hıdır, "İlk amacımız özel ihtiyacı bulunan çocukları diğerlerinden farklı oldukları için yaşadıkları psikolojik baskıdan kurtarmak. Onları topluma sağlıklı bireyler olarak tekrar kazandırmak" diye konuştu.

'KENDİLERİNİ YUVALARINDA HİSSEDİYORLAR'

Terapi uzmanı Gada Bakir de "Engelli birey bazen toplum tarafından ayrımcılığa uğrayıp dışlanabiliyor. Bu merkez onlara kendilerini yuvalarında gibi hissettiriyor. Burada aynı zamanda tedavi oluyorlar. Bu yüzden çocukların aileleri de çok mutlu oluyor" değerlendirmesini yaptı.



Hatay’ın karşısındaki İdlib ilinde, yerel sivil idare kayıtlarına göre 2 milyon 400 bin civarında yerli nüfus ve yaklaşık 1,3 milyon iç göçmen yaşıyor. Mart 2011’de başlayan iç savaşta hava saldırılarına en fazla maruz kalan bölgelerden İdlib, Türkiye, Rusya ve İran tarafından gerginliği azaltma bölgeleri kapsamına alınmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ateşkes gözlem görevi için bölgeye intikali ve gözlem noktası kurma çalışmaları sürüyor.


Haberin Devamı