Gündem 'Kemikler teröristlerin'

'Kemikler teröristlerin'

Paylaş
'Kemikler teröristlerin'

Jandarma'dan 'Mutki' açıklaması: Bulunan kemikler çatışmada öldürülen teröristlerin

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan yapılan yazılı bir açıklamada, Bitlis-Mutki'de bulunan kemik parçalarının faili meçhullere değil, ölü ele geçirilen PKK’lılara ait olduğu ifade edildi. Jandarma, söz konusu mezarlarla ilgili defin ruhsatları bulunduğunu belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Mutki C.Başsavcılığınca, Mutki-Kavakbaşı yolu Ziyaret mevkiinde farklı tarihlerde yapılan kazı çalışmalarında, (17–18) kişiye ait olduğu değerlendirilen kemik parçalarının bulunduğu ifade edilmektedir. Konu ile ilgili yapılan araştırmada tespit edilen hususlar aşağıya çıkarılmıştır:

a. Mutki ilçesi Çaygeçit köyünde, 08-09 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen çatışmada ölü olarak ele geçirilen (15) teroristten, (13)’ünün otopsileri Mutki C.Başsavcılığınca yapılmış ve C.Başsavcılığınca defin ruhsatı düzenlenerek, Mutki Belediyesince 09 Eylül 1999 tarihinde Bitlis-Mutki ilçesi Kavakbaşı yolu Ziyaret mevkiinde defnedilmiştir.

b. Mutki İlçesi Alatoprak köyü Kohan mezrası mevkiinde, 17 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen çatışmada ölü olarak ele geçirilen (2) teroristin de Mutki C.Başsavcılığınca otopsileri yapılmış ve aynı şekilde defin ruhsatı düzenlenerek, Mutki Belediyesince 18 Eylül 1999 tarihinde aynı yere defnedildikleri tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

c. Bu olaylara ait soruşturma dosyaları Mutki C.Başsavcılığınca düzenlenen, Hazırlık No:1999/109, Fezleke No:1999/15 sayılı fezleke ile olay tarihi itibarıyla VAN Devlet Güvenlik Mahkemesi C.Başsavcılığına (Şimdiki CMK 250’inci maddesi ile görevli) gönderilmiştir.

ç. Söz konusu olaylarda, defnedilen teröristlere ait “fotoğrafları, “otopsi raporları ve “defin ruhsatları soruşturma dosyalarında, defnedildiklerine dair tutanak ve belgeler Mutki Belediye Başkanlığında bulunmaktadır.”

“JANDARMA KORSAN KAZI YAPTI” İDDİALARI

Jandarma Genel Komutanlığı, bazı basın organlarında "Jandarma avlusunda korsan kazı yaptı, insan kemikleri bulundu" haberlerinde konu edilen parçaların, ilk belirlemelere göre "hayvan kemiği" olduğunu belirtti:

Ayrıca 06 Şubat 2011 tarihli bir basın organında, “Jandarma Mutki’de korsan kazı yapmış” başlığıyla bir haber yayımlanmış olup; haberde, Mutki ilçe J.K.lığının, savcıya haber vermeksizin, kendi binasına ait avlu içinde kazı yaptığı, bu esnada çıkan kemikleri çöpe attığı, söz konusu kemiklerin daha önceden kayıp olan üç şahsa ait olduğu ileri sürülmüştür. Haberde ileri sürülen hususlar gerçeği yansıtmamakta olup, doğrusu aşağıda ifade edildiği gibidir:

Haberin Devamı

Mutki İlçe J.K.lığının güvenliğini sağlamak maksadıyla daha önceden kazılmış bulunan mevzilerin, 29 Ocak 2011 günü 13.00-16.30 saatleri arasında geliştirme faaliyetleri esnasında, bazı kemiklere rastlanmış olup, yapılan bu faaliyetleri yanlış değerlendiren vatandaşların bu olayı C.savcılığına bildirmeleri üzerine, İlçe Jandarma K.lığına gelen Mutki C.Savcıları tarafından, söz konusu kemikler bizzat mahallinde tutanakla ve görüntülerle tespit edilerek incelenmek üzere alınmıştır. Gözle yapılan ilk tespitlerde hayvan kemiği olduğu değerlendirilen bu kemiklere ilişkin nihaî karar, adlî makamların işlemlerinden sonra verilecektir.”

ANKARA-BİTLİS / DHA