Pazar Postası Kemal Başar: Tiyatrocu korkak olamaz
Paylaş
Kemal Başar: Tiyatrocu korkak olamaz

Sanatçı Kemal Başar, kendi tiyatrosu Tiyatro Keyfi’ndeki oyunlarla dikkat çekiyor. Amerikalı ünlü seri katil Ted Bundy’nin son saatini anlatan oyun, Türkiye’de ilk kez sahneleniyor

Röportaj: Selin Keleş
Fotoğraflar: Muzaffer KANTARCIOĞLU


■ Sizi ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisinde izliyoruz. Dizinin, tiyatro seyircinize katkısı oluyor mu?

Tiyatrocu olmamın diziye etkisi olduğu gibi, dizinin de tiyatroya etkisi var.

■ Pek çok oyuncu “televizyon işi yapmayacağım, tiyatro kutsal” der.

Ben televizyonda tercih edilmediklerinden böyle dediklerini düşünürüm. Tiyatro ve televizyon birbirine düşman değil, kardeştir. Farklılar ama ikisi de saygın.

■ ’Tiyatro Keyfi’ nasıl başladı?

Tiyatro Keyfi, Frankfurt’ta yaşayan Dr. Cüneyt Arkan’la ortak projemiz. Türkiye’de daha önce sahnelenmemiş metinleri sahneliyoruz. Amacımız buydu.

■ Oyunları nasıl seçiyorsunuz?

Dünyada ve ülkede beni ne rahatsız ediyorsa Türkiye’nin en iyi yazarlarına sipariş verip, yazdırıyorum ve oynuyorum. ‘Shakespeare’in Bütün Eserleri - Hafif Kısaltılmış’ oyunu mesela... Daha önce Devlet ve Şehir Tiyatroları’na sunulmuş. Ancak “Türkiye’de oynanamaz” şerhi konulmuş. Dört sezondur kapalı gişe oynuyoruz.

■ İstediğinizi oynayabiliyor sunuz?

Evet, sanatta sansür olmaz. Halkımı tanıyorum, ülkemi, hassasiyetleri biliyorum. Örneğin sahnede poponuzu açıp gösteremezsiniz. Slogan atamazsınız. Öyle tiyatro zaten olmaz. Ben işimi özgürce yapıyorum. Üstelik Kültür Bakanlığı da destekliyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.




ÖMRÜM BOYUNCA TİYATRO YAPACAĞIM

■ Seyirci sıkıntısı var mı?

Yok diyen yalan söyler. Ülkede ciddi bir mali kriz var. Ama ne olursa olsun, ömrüm boyunca tiyatro yapacağım.

■ Oyunculuk mu yönetmenlik mi?

19 sene oyunculuk yapmadım. İyi yönetmenlerle çalıştıkça oyuncunun ‘sanatçı’ olmadığını gördüm. Yönetmenin kurduğu dünyada o hayatın parçası sadece... Bunu anladığımda “Yönetmen olmak istiyorum” dedim. Sonra Türkiye’nin ilk tiyatro sitesini kurdum. Devlet Tiyatrosu’nun kötü yönetilmesiyle ilgili düşüncelerimi de yazdım.

■ Ceza aldınız mı?

10 yıldan fazla süre Devlet Tiyatroları’nda görev verilmedi. Bunun dışında hiçbir ceza almadım. Hep bunu komik karşılarım. Korkak insandan tiyatrocu olmaz.

■ Tiyatro kazandırıyor mu?

İlk iki yıl çok kazandık. Son bir buçuk yıldır duruyoruz. Ama yoksul sayılmam. “Tiyatrodan para kazanılmaz” salakça bir cümle. Hangi mesleği çok iyi yaparsanız, kazanırsınız.

‘ÜNLÜLER NASIL’ DİYENLE ÇALIŞMAM

■ Oyunculuk eğitimi veriyorsunuz. Her isteyen ders alabiliyor mu?

Hayır. Önce tanımam gerek. Teke tek ders veriyorum. Birlikte zaman geçireceğimiz için birbirimizi sevmemiz lazım. İki saatimi sıkıcı biriyle neden geçireyim? Ben ünlüyüm diye suratıma boş boş bakan biriyle? “Ünlüler nasıl, sette ne yapıyorsunuz” diyenle de çalışmam.

■ Yeteneksiz birini kabul eder misiniz?

‘Yeteneksiz’ diye bir şey yok. ‘Cesaretsiz’ var. Tiyatro hayat gibi. Yaşamıyor musun? Sahnede yaşayacak cesaretin olmak zorunda. O arsızlık boyutuna gelebilmen lazım. Onun anahtarlarını vermeye çalışıyorum.

■ Ünlü olmak isteyen çok genç var... Onların ders talebi oluyor mu?

Hayır. Onlar zaten beni değil, televizyon ünlülerinin olduğu ‘okulu yapıları tercih ediyorlar. Zamanında benim de ders verip, nasıl kaçacağımı bilemediğim okullar. Öğrencilerin çoğu oraya sosyalleşmek, ünlü görmek için geliyor.

■ Yeni başlayacaklara tavsiyeleriniz neler?

Korkmasınlar, cesur olsunlar. Herkes doktor, mühendis olabileceği gibi, oyuncu da olabilir. “Tiyatro dünyanın en zor işidir” derler. Yalan! Berrak bir siyasi düşüncesi olmalı oyuncunun. Toplumu tanımalı, dünyayı izlemeli.

SİZİ DE BEKLERİZ




■ Tiyatro Keyfi’nin oyunları Borusan Oto Dolmabahçe Sahne’de sergileniyor. Borusan, tiyatroya destek için sahneyi ücretsiz kullanıma açmıştı.

Oyunlardan bazıları şöyle:

ÖYKÜLERDEN OYUNLAR: Kemal Başar’ın tiyatro ve sinema sanatçısı babası Savaş Başar’ın anısına hazırlandı. Oyunu Emrah Serbes yazdı.

CAMILLE: Ünlü heykeltraş Camille Claudel’in özgürlükçü bir kadın sanatçı olarak çağına ne kadar ağır geldiğini sorguluyor.

TED BUNDY: Oyunda ‘suç ne, suçlu kim’ tartışması yapılıyor. Daha fazla bilgi için: www.tiyatrokeyfi.com.tr

SUÇ NE SUÇLU KİM?

Amerikalı seri katil Ted Bundy’nin idam edilmeden önceki son saatini anlatan oyunda Reha Özcan ve Kemal Başar rol alıyor.



IDEFIX'E 'BAHAR' GELDİ

Online kitabevi idefix.com’un ‘Bahar Kitap Kampanyası’ 15 Mayıs’a kadar devam ediyor. Kampanya kapsamında 2 bin yayınevinden 150 bin kitap, yüzde 70’e varan indirimler ve ücretsiz teslimatlarla okurlarına ulaşıyor. Kobo e-okuyucu ve binlerce e-kitap da okuyucuyla buluşuyor.

İmzalı kitaplar! Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, İclal Aydın, Sinan Akyüz, Hasan Ali Toptaş, Gani Müjde, Türkan Şoray, İskender Pala, Buket Uzuner, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Sinan Meydan kitapları arzu edenlere kampanya boyunca imzalı olarak ulaştırılıyor.



Binlerce yayınevi Idefix Bahar Kitap Kampanyası’nda Altın Kitaplar, Ayrıntı Yayınları, Can Yayınları, Doğan Kitap, Everest Yayınları, İletişim Yayıncılık, İş Bankası Kültür Yayınları, İthaki Yayınları, Remzi Kitabevi, Pegasus Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları’nın da aralarında bulunduğu 2 bin yayınevi okuyucularla buluşuyor.

Evinize teslim Kampanya süresince İstanbul içi siparişlerde kitaplar ücretsiz teslim ediliyor. Türkiye’nin her yerine ise 50 lira ve üzeri alışverişlerde kargo ücreti alınmıyor. BKM Ekspress ile ödemeyi tercih eden kitapseverlere 75 lira ve üzeri alışverişlerinde anında 15 liralık indirim uygulanıyor.

Tüm müşterilere ise Idefix Bahar Kitap Kampanyası boyunca 100 lira ve üzeri alışverişlerde 20 lira hediye çeki armağan ediliyor.


Haberin Devamı