Tamer Heper Kazandırıcı zaman aşımı yok
HABERİ PAYLAŞ

Kazandırıcı zaman aşımı yok

Haberin Devamı

1989’dan beri ikamet ettiğimiz imarlı 5 katlı binanın son katında oturuyoruz. Elektrik, su, doğalgaz abonelikleri mevcut ve emlak beyanımız var. Bu yerde hak sahibi nasıl olabilirim? ● A.T.

Bir gayrimenkule sahip olabilmek için haklı nedenlerin bulunması şarttır. Bunların içinde ‘gayrimenkulü kullanıyor olmak’ yoktur. Bir daireyi 28 sene kullanmak tek başına tapu sahibi olma hakkı vermez. Ancak bilinmesi gereken hususlar bu yeri ne sıfatla kullanıyor olduğunuz ve bu yerin mülkiyetinin kime ait olduğudur.

Vatandaşın aklında bir gayrimenkulü 10 yıl, bazı hallerde 20 yıl kullanmanın ona tescil talep hakkı verdiği hususu vardır. Bunlar çok özel durumlardır. İktisabi mürurzaman (kazandırıcı zaman aşımı) denilen bu durum kanunda sayılı hallerde uygulanır ve çok sınırlıdır. Bu, bir bina içinde bir bağımsız bölümü uzun süre kullanma hali değildir, bu hal tescil talebi doğurmaz.

HİÇ KİMSE SORMADI MI?

Elbette sizin özel durumunuzun da incelenmesinde yarar vardır. Bu yerde ne sıfatla oturduğunuz, bu yerin tapuda kimin adına kayıtlı olduğu, malikinin olup olmadığı hususları incelenmelidir. Ancak inceleme kazandırıcı zaman aşımı açısından değil, başka hukuki hakkınızın olup olmadığı açısındandır.

Örneğin siz bu yeri kullanırken hiç kimse “Bu yer bizim sen ne sıfatla oturuyorsun” demedi mi? Demedi ise ilginç. Böyle bir durumda özel nedenler aranabilir ama sizin düşündüğünüz anlamda bu yere malik olamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder