Ekonomi Kavunu, karpuzu kurutarak ihraç ediyor

Kavunu, karpuzu kurutarak ihraç ediyor

Paylaş
Kavunu, karpuzu kurutarak ihraç ediyor

Ankara'nın jeotermaliyle ünlü Kızılcahamam ilçesinde faaliyet gösteren bir firma, mevsiminde jeotermal enerji kullanarak kuruttuğu karpuz, çilek, domates, elma, portakal gibi meyve ve sebzeleri ABD ve Avrupa ülkelerine gönderiyor.

Taze Kuru Gıda AŞ sahibi Nusret Yurter, Anadolu’da yüzyıllardır yapılan kurutmalıkların, artık modern teknoloji kullanılarak daha hijyenik ve sağlıklı bir şekilde hazırlanabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin dört bir yanında iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen meyve ve sebzeleri alarak Kızılcahamam’da kurdukları tesise getirdiklerini ifade eden Yurter, meyve ve sebzeleri hiçbir katkı maddesi kullanmadan, temiz ve hijyenik olarak kapalı ortamda kuruttuklarını belirterek, "Anadolu’nun dört bir yanında kadınlarımız özellikle yaz aylarında yetişen sebzeleri ve meyveleri güneşte kurutarak kış ayları için hazırlarlar. Biz de tesisimizde sebze ve meyveleri jeotermal enerji kullanarak kapalı ortamlarda kurutuyoruz" dedi.

Yurter, piyasada çok sayıda kurutulmuş ürüne rastlanabildiğini, şeker veya katkı maddeleri bulunan bu ürünlerin genellikle güneşte veya elektrikli sistemler kullanılarak kurutulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Ancak bizim yöntemimizle kurutan yok. Taze Kuru Gıda İşleme Teknolojisi sisteminde güneş yok, açık hava yok, böylelikle toz yok, mikrop yok, maya ve küf yok, aflatoksin yok. Herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Ağartıcı, tatlandırıcı da kullanmıyoruz. Meyveyi doğal halinde kesiyoruz, dilimliyoruz, kurutma tünellerimize koyuyoruz. Sıcak hava sirkülasyonunda kuruyor ürünlerimiz. Daha hijyenik şartlarda ve hijyenik koşullarda kurutuyoruz. Kurutma sistemimiz sayesinde aflatoksin riskini yendik. Aflatoksin sıfır.

İhracata yönelik çalışıyoruz. Özellikle ABD ile çalıştık. Avrupa ülkelerinden de siparişler alıyoruz. Almanya ve Fransa istiyor. Gelen talepler üzerine tesisimizi genişlettik. Devletten de destek aldık. Normal şartlarda kurutması oldukça zor olan karpuz, kavun, çilek gibi meyveleri bile kurutabiliyoruz. Elma, armut, şeftali, kivi domates de kuruttuğumuz ürünler arasında. Özellikle kavun ve karpuzu kurutuyoruz çünkü buna yurtdışından çok talep var. Kavun, karpuzun olmadığı ülkeler var. Yaşını göndermek çok sıkıntılı, bu nedenle kurusu daha çok talep görüyor.
Hangi ürün istenirse rahatlıkla kurutabilecek bir sistemimiz var. Her ürünü mevsiminde kurutuyoruz. Şu an portakal greyfurt elma mevsimi onları kurutuyoruz. Yaşı varken kurusunu kimse istemez. Yaz meyvelerini kışın, kış meyvelerini yazın satıyoruz. Karnabahar, dereotu, pırasa, brokoli gibi sebzeleri de işliyoruz. Patlıcan, biber zaten bizim kültürümüzde var. Yurtdışından gelen bazı kurutulmuş meyveler var ama onların çoğunda katkı maddeleri ve şeker var. Bizimki ise tamamen doğal."

Haberin Devamı

Yurter, tesislerinde günlük minimum 500 kilogram kuru ürün elde edebildiklerine dikkati çekerek, "Son yıllarda dünyada sağlıklı yiyeceklere olan talep git gide artıyor. Amacımız yenilenebilir kaynakların ekonomik değerini yükseltirken, tüketicilere sağlıklı ve katkısız ürünler sunarak katma değer ortaya koymak" dedi.

Zuhal Uzundere / AA