Spor Katar'la ilgili iddialar sürüyor

Katar'la ilgili iddialar sürüyor

Paylaş
Katar'la ilgili iddialar sürüyor

İngiliz basını, FIFA yetkililerinin 2022 Dünya Kupası'nı Katar'a verirken ülkedeki güvenlik riskiyle ilgili değerlendirmeleri gözardı ettiğini ileri sürdü.

İngiliz basınından Sunday Times gazetesi, daha önce yazdığı Katar’ın 2022’de düzenlenecek Dünya Kupası’na evsahipliği yapmak için "rüşvet verdiği" iddiasına yenilerini ekledi.

Haberin Devamı

Gazetede yer alan yeni iddiaya göre, FIFA yetkilileri turnuvayı Katar’a verirken ülkedeki güvenlik riskiyle ilgili değerlendirmeleri gözardı etti.

Haberde, Güney Afrika polis şefi Andre Pruis’in "Katar’ın El Kaide’nin varlığının bulunduğu ülkelere coğrafi yakınlığına" ilişkin hazırladığı raporun, FIFA yetkililerince dikkate alınmadığı belirtildi. Raporda, "tüm stadyumların birbirine yakın noktalarda olacağı küçük bir ülkede Dünya Kupası organize etmenin, güvenlik açısından zorluk yaşatacağı" bilgisine de yer verildi.

FIFA’nın, Katar’ın 2022 Dünya Kupası’na evsahipliğini kazanmasının ardından ülkeyi güvenlik değerlendirmesine aldığı ve ABD’nin terörle mücadele konusundaki raporlarına göre "çok sınırlı bir değerlendirme" yaptığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Diğer iddialar

Ayrıca, FIFA güvenlik yetkilisi Chris Eaton’un 2012 yılında Doha’da Uluslararası Spor Güvenlik Merkezi’ne yönetici olarak atanmasının uygunsuz olduğu belirtildi. Haberde, Eaton’un avukatlarının bu atamayı "uygunsuz veya benzeri bir durum" olarak görmediği de ifade edildi.

Eaton, Rusya’da 2018’de düzenlenecek Dünya Kupası’nın o dönemki evsahibi adaylarından İspanya ve Portekiz ile 2022’ye adaylığını koyan Katar arasında "oylama sürecinde anlaşma yapıldığı" iddiasını araştırması için atanmıştı.

Katar’ın yanıtı

Katar Dünya Kupası Komitesi ise yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu iddiaları "temelsiz ve imalarla dolu" olarak niteledi ve FIFA’nın oylama sürecindeki usulsüzlükleri inceleyen soruşturmasını etkilemek için yayımlandığını öne sürdü.

Açıklamada, "İddialar, sürmekte olan bağımsız bir soruşturmayı açıkça etkileme girişimidir. Bu iddiaları sızdıranların delillerle ilgili samimi kaygıları bulunsaydı, bunları basına sızdırmak yerine, talep ettikleri gibi FIFA Etik Komitesi Soruşturma Komisyonu Başkanı Michael Garcia’ya sunarlardı" denildi.

Komite, rüşvet iddialarında adı anılan Muhammed Bin Hammam’la ilgili olarak, "Bin Hammam, Katarlı ancak Katar’ın turnuvaya adaylık ekibinde yer almadı ve ekiple ilişkisi olduğu iddiası doğru değil" ifadesine yer verdi.
Komite açıklamasını, şu sözlerle tamamladı:

Haberin Devamı

"Biz Katar’da düzenlenecek bir Dünya Kupası’nın basmakalıp düzeni kıracağını, kültürel bariyerleri kaldıracağını ve Arap milletlerinin ve Ortadoğu’nun dünyada daha iyi anlaşılmasına fırsat tanıyacağına inandık. Üzgünüz ki, şu noktada, bunun gerçekleşmesine izin verilmedi."

AA