Dünya Katar krizinde kritik gelişme

Katar krizinde kritik gelişme

Paylaş
Katar krizinde kritik gelişme

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, istisnasız tüm hacıların güvenliğinin sağlanması konusunda Hac ve Umre Bakanlığına talimat verdiği bildirildi. Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu da Suudi Arabistan’ın Katar'a uyguladığı ablukada "olumlu bir gerileme" gözlendiğini belirtti. BAE ve Bahreyn’in, Katar’a uyguladığı yaptırımlarda artış olduğu belirtildi

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih bin Tahir Benten, yaptığı açıklamada, Kral Selman ve Veliaht Prens Bin Selman'ın, İran ve Katar dahil, istisnasız tüm hacılara en yüksek rahatlığı ve güvenliği sağlaması konusunda talimat verdiğini belirtti.

Ülkesinin bütün imkan ve gücünü hacıların hizmetine seferber ettiğini kaydeden Benten, bakanlığının, başta Mekke ve Medine olmak üzere hacı adaylarının ülkeye giriş ve çıkışlarda kullandığı kapılarda da tüm imkanlarıyla hazır olduğunu ifade etti.

'ENDİŞE DUYULDUĞU BELİRTİLMİŞTİ'


Ne olursa olsun haccın siyasallaştırılmasını reddettiklerini vurgulayan Benten, bakanlığının iki milyondan fazla kişiye hizmet vermeye hazır olduğunu bildirdi.
Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC) tarafından BM İnanç ve Din Özgürlüğü Özel Raportörü Heiner Bielefeldt'e Katarlı hacıların hac ibadetini yerine getirmede karşılaştığı zorluklarla ilgili gönderilen mesajda, "dini ritüellerin politize edilerek siyasi kazançlar elde etmek amacıyla kullanılmasından endişe duyulduğu" belirtilmişti.

'AYNI ŞEKİLDE DAVRANMADI'


Katar Ulusal İnsan Hakları Komisyonu (NHRC) Başkanı Ali bin Samih el-Merri, başkent Doha’da yaptığı basın toplantısında, Suudi Arabistan’ın Katar’a uyguladığı ihlallerde olumlu bir gerileme olduğunu belirtti ancak söz konusu gerilemenin yetersiz olduğunu ve abluka uygulayan diğer ülkelerin (Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn) aynı şekilde davranmadığını ifade etti.

Merri, Suudi Arabistan’ın daha önce Katar'ı terk etmeleri için iki hafta süre verdiği Katar’da ikamet eden, çalışan veya gayrimenkulü olan vatandaşlarının ülkede kalmalarına, Katar’da okuyan Suudi Arabistanlı öğrencilerin Katar'a, Suudi Arabistan'da okuyan Katarlı öğrencilerin de bu ülkeye
girişine izin verdiğini söyledi.

'AYRIMCILIK YAPTI'


Söz konusu gerilemenin "net" olmadığını aktaran Merri, bunu Katar'da gayrimenkulü olan Suudi Arabistanlıların Katar'a girmesine izin verilirken Suudi Arabistan'da gayrimenkulü olan Katarlıların ülkeye girişine izni verilmemesiyle ilişkilendirdi.

Suudi Arabistan’ın aksine BAE ve Bahreyn’in, Katar’a uyguladığı yaptırımlarda artış olduğunu dile getiren Merri, BAE’nin, okullarında okuyan Katarlılara karşı ayrımcılık yaptığını aktardı.

NHRC’nin, ablukanın başladığı tarihten bu yana 3 bin 269 şikayet aldığına işaret eden Merri, Katarlı yatırımcılardan gelen şikayet sayısının 984 olduğunu bunlardan 607’sinin Suudi Arabistan, 331’inin BAE ve 46’sının Bahreyn hakkında olduğunu bildirdi.

Merri, Katar’a abluka uygulayan ülkelerin gayrimenkul sahipleri ile yatırımcıların durumlarını iyileştirmek istememesinin başta BAE olmak üzere söz konusu ülkelerde yatırım için güvenli yasal zeminin yokluğunu gösterdiğini kaydetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, 20 Temmuz'da Katarlı hacılar ve umreye gelenlerin ülkeye girebileceklerini duyurmuş ancak "sadece hava yolunu ve Katar Hava Yolları dışındaki şirketleri kullanma" şartını getirmişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "teröre destek verdiği" ve "düşmanca tutumlar" sergilediği iddiasıyla Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

AA

Haberin Devamı