Oral Çalışlar Katalunya’nın İnes Arrimadas’ı...
HABERİ PAYLAŞ

Katalunya’nın İnes Arrimadas’ı...

Haberin Devamı

Reşat (Çalışlar) günlerdir İspanyol televizyonlarını izliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, merakımız Katalunya’nın bağımsızlık referandumu. Son haftalarda, Irak Kürdistan'ında da benzer bir referandum yaşandı.

Reşat elinde notlarla geldi. "İnes Arrimadas'ı yazsan ilginç olur" dedi. O notları getiriyor, ben kendime göre yorumluyorum. Katalunya konusuna daldıkça, milliyetçiliğin her yerde benzer refleksler gösterdiğini bir kez daha görüyoruz.

Milliyetçilik

Ines Arrimadas, 36 yaşında, sempatik ve masum yüzlü bir İspanyol kadın politikacı. Endülüs kökenli, Katalunya'nın başkenti Barselona’da yaşıyor. Katalan değil ama Katalanca biliyor ve bir Katalan’la evli. Arrimadas, “Ciudadanos” hareketinin en çok tanınan 2. ismi.

İnes'in partisi “Ciudadanos” (Vatandaşlar) hareketi, İspanya'nın yıldızı parlayan hareketlerinden. Kendini liberal, seküler ve yenilikçi olarak tanımlıyor. Bazı kesimlere göre ise Ciudadanos, popülist, seçkinci ve gizli faşist bir akım. Lideri Alber Rivera, Katalan. Ama, Katalunya'nın bağımsızlık hareketine karşı çıkıyor. İspanya’nın ve Avrupa’nın bütünlüğünden yana. Katalunya'nın bağımsızlığından yana olan bazı kesimler, bu akımı “Katalan düşmanı” ve “yabancı düşmanı” olarak görüyor.

Carles Puidgemont

Katalan bağımsızlık hareketinin lideri, Katalunya Eyalet Başbakanı Carles Puigdemont, 55 yaşında. Katalunya’nın Fransa sınırına yakın Girona şehrinde doğmuş ve Romen bir kadınla evli. Puigdemont genellikle “merkez sağcı liberal” olarak tanımlanıyor. Girona şehrinde sosyalistlerin uzun yıllara dayanan üstünlüğünü kırarak, belediye başkanı seçilmiş.

Bağımsızlık tartışmalarının sertleştiği günlerde (10 Ekim 2017), İnes Arrimadas, üyesi olduğu Barselona’daki parlamentoda, Puigdemont’un karşısında, etkileyici ve teatral gücü yoğun bir konuşma yaptı. “Ailemin büyük kısmı Endülüs’te yaşıyor. Beni görmeye gelmek için pasaporta ihtiyaç duymalarına izin vermeyeceğim” dedi.

Bağımsızlıkçı Puidgemont, Katalanları genetik olarak İtalyan ve Fransızlara, İspanyolları ise Portekizlilere yakın görüyor. Bu değerlendirmeyi eleştiren İnes, böylesine milliyetçi bakış açısını tahammül edilemez bulduğunu söyledi. Avrupa Birliği'nin de, milliyetçiliği aşmak için kurulduğuna dikkat çekti. Onun “Benim kalbim Katalan, İspanyol ve Avrupalı” cümlesi, Avrupa Birliği Parlamentosunda büyük ilgi gördü.

Büyük İspanya milliyetçiliğiyle, Katalunya'nın bağımsızlığını savunanlar arasındaki çatışma, evrensel milliyetçilik temalarının yeniden canlanmasına tanık oluyor.

İnes Arrimadas, bu gerilimde ilginç bir portre çiziyor ve dikkat çekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder