Tamer Heper Kasten yanlış tanıtılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kasten yanlış tanıtılıyor

Haberin Devamı

Sitede oturanlar site yönetiminin site işletme kooperatifinde olduğunu ancak siteyi kat malikleri olarak yönetmek istediklerini belirttiler. Site yönetim planında site yönetimini icra edecek olan işletme kooperatifi olarak belirlenmiş ve yönetim planında Kat Mülkiyeti Kanunu’na (KMK) göre organlar oluşturulmayacak denilmiş. KMK’ya göre organların oluşturulamayacağı bölümü KMK’ya aykırılık teşkil eder mi? Teşkil ederse iptali istenebilir mi? Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Yönetim planında oy çokluğu ile değişime mi gitmeliyiz ya da kolay bir yoldan site işletme kooperatifinden nasıl kurtulabiliriz? ● I.İ

Bir sitenin nasıl yönetileceği yönetim planından önce Kat Mülkiyeti Kanunu’nda gösterilmiştir. Bir yönetici veya yönetim kurulu seçilir, bir de denetçi veya denetim kurulu.

Siteyi yöneticiler yönetir, denetçiler denetler. Yönetici de denetici de bir yıllığına seçilir. Yönetici sadece bağımsız bölüm maliklerince seçilir. Bunun bir istisnası vardır, o da bağımsız bölüm maliklerinin yönetici seçememesi halinde yöneticinin mahkeme tarafından tayinidir.

★ ★ ★

Peki yönetim planına yasa hükümleri aleyhine madde koyulabilir mi? Yasada iki türlü madde vardır. Biri amir hüküm diğeri amir olmayan hüküm. Amir hüküm aksine hüküm konulamaz. Koyulmuşsa geçersizdir. Amir olmayan hükümler için farklı hükümler yönetim planında yer alabilir.

Yöneticilik hükümleri amirdir. Ortak giderin paylaştırılması konusu amir hüküm değildir. Sizin yönetim planındaki yönetim kurulu oluşturulamayacağı hükmü geçersizdir. Uygulanması gerekmez, site kat malikleri kurulunu toplayarak yöneticinizi ve denetçinizi seçebilirsiniz.

★ ★ ★

İşletme kooperatifi demek, siteyi yöneten kooperatif demek değildir. İşletme kooperatifi, site içinde malik olduğu bağımsız bölümleri işleten kooperatif demektir.

Bu kooperatif yöneticileri tarafından yanlış tanıtıldığı için vatandaş, siteyi yönetmek zorunda olan kooperatif gibi algılamaktadır ki bu yanlıştır. Bu kooperatifin site içinde sahip olduğu bağımsız bölüm yok ise işletme konusu olacak malı da yoktur, tasfiyesi gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder