Cumartesi Postası Kaşıntı tadını kaçırmasın

Kaşıntı tadını kaçırmasın

Paylaş
Kaşıntı tadını kaçırmasın

Çocukların en sevimli oldukları dönemin tatsızlaşmasına yol açan bir deri rahatsızlığı var; atopik dermatit. Neredeyse çocukların yüzde 1-3'ünde görülüyor

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY

Bu hastalık genellikle anne veya babada alerjik bir hastalığın (astım, alerjik deri hastalıkları, alerjik burun akıntısı gibi) var olmasından kaynaklanıyor. Bu çocuklarda da yaşamın ilerleyen dönemlerinde deride görülen belirtiler geçse de astım, burun akıntısı gibi diğer alerjik hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

Amerikan Hastanesi Dermatoloji Kliniği’nden Dr. Ayfer Aydın çocukluk çağı egzeması ile ilgili merak edilenleri anlattı:

Yaşam kalitesi düşüyor

Atopik dermatit kendini sulu, kızarık kaşıntılı alanlar şeklinde gösterir. İlerleyen dönemlerde yerini kuru, kalın, kabuklu çok kaşıntılı alanlara bırakır. Sıklıkla kolların ve bacakların iç kıvrım yerleri, ense yüz ve vücudun diğer bölgelerinde de döküntüler çıkıyor. Kaşıntı nedeniyle çocuk sürekli huzursuz oluyor, uyku düzeni bozuluyor.

Sürekli kaşınmak isteği olduğu için minik yaramaz yastığa kafasını sürüyor. Bu nedenle de yer yer kaşıntılı kanama izleri görülüyor. Huzursuzlukla birlikte hastalığın şiddeti artıyor ve tedaviye kadar olan süreç epey sancılı geçiyor.

Nasıl teşhis konuluyor?

Hastalığın tanısında majör ve minor kriterler gözönüne alınıyor. Majör kriterler; Ailede alerjik bir hastalığın varlığı, mevcut egzemaların sık tekrarlaması, kaşıntı ve hastalığın vücuttaki tipik alanları tutması. Minör kriterler ise; vücutta yaygın kuruluk, ellerdeki çizgilerde belirginleşme, dudak kenarlarında çatlamalar, gözaltlarında kuruluk, çizgilerde belirginleşme, vücutta yer yer tavuk derisi şeklinde alanlar, yer yer beyaz yuvarlak alanlar, çevresel faktörler.

Bunlar gözönüne alınca teşhis bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından kolayca konulabiliyor. Bu rahatsızlığı olan çocuklarda gıda duyarlılığı sık görülebilir ama bazen de hiçbir besine alerjisi olmayabilir. Herhangi bir besinin hastalığı tetiklediği tespit edildiğinde o besinin çocuğa verilmemesi çözüm olacaktır.

Neler yapılmalı?

- Çok kaşıntılı olan ve çocuğun yaşam kalitesini, uykusunu, neşesini kaçıran bu durumda tedavinin en önemli kısmı; tetikleyici faktörlerden uzak durmak ve önleyici tedbirler almaktır.

- Hastalığı tetiklediği bilinen yünlü, sentetik kıyafetler yerine pamuklu kıyafetler kullanılmalı, çocuğun çamaşırları yıkanırken deterjan yerine sabun tercih edilmelidir.

- Derinin nemlendirilmesi tedavinin en önemli parçasıdır. Deri kuruluğu kaşıntıyı ve hastalığı şiddetlendirdiği için bol nemlendirmek esastır.

- Doktorun verdiği kremleri düzenli kullanmak gerekir.

- Kaşıntı sebebiyle oluşan sıyrıklar sebebi ile enfeksiyon riski varsa, tedaviye antibiyotikli krem eklenebilir.

(26.03.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı