Tamer Heper Kartı iptal edin gitsin
HABERİ PAYLAŞ

Kartı iptal edin gitsin

İki bankaya ait kredi kartı ile alışveriş yaptım ve 18 ay taksitlendirdim. Bizim cebimize konan başka kartlar da var. Onlardan birini daha kullanmak istedim, kullanıma kapalı dediler. Bankayı aradım, diğer bankalara olan taksidiniz bitmeden kartınızı kullanıma açamayız dediler. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. A.O.

Dünya çapında vatandaşa kolaylık sağlayan her sistem bize gelince azap oluyor. Bunu nasıl becerebildiğimizi ben hâlâ çözemedim. En yakın örneğini biz adliyelerde yaşıyoruz. Adliyelerde işlemler bilgisayara döndü, bir UYAP ağı kuruldu ve işler elle yapıldığı zamankinden kat kat daha zor yapılıyor. Bazen hiç yapılamıyor. Dünya bilgisayarı kişinin refahı için kullandı biz azap çekiyoruz. Sizinki de öyle. Şu kartlar için ne kurallar duydum ama bunu ilk defa duyuyorum. Sizin tam 18 ay kullanamayacağınız bu kart için bir de sizden kart bedeli alacaklar. Olacak şey mi? Zaten kart bedeli sadece kart verildiğinde bir defa alınmalı ama biliyorsunuz senelerce vatandaştan limit aşım ücreti alındı. Şimdi siz ne yapacaksınız? Ben şunu yapıyorum: Baktım ki benden mantık dışı talepte bulunacaklar kartı iptal ettiriyorum. Kullanacak başka kart mı yok? Burada da rekabet şartları işler. İptal ettirin, başka bankadan nasıl olsa alırsınız. En büyük müeyyide karta olan talebin azalmasıdır. Herkes bunu yaparsa rekabet ortamının sonuçları vatandaş lehine alınır.

Haberin Devamı

Resmi nikah olmalı

2000 yılında resmi nikah yapmadan bir evlilik yaptım. İki çocuğum oldu ama şimdi eşim çocukları da aldı ve memleketine gitti. Evleri vardı bunları satıyor. Şimdi bir ev kaldı bunu da satacakmış. Çocuklarımın geleceği için bu evlerin satışına engel olabilir miyim? A.Y.

Resmi nikah olmayan hallerde eşler arasında hukuki ilişki kurulmamış demektir. Dolayısı ile eşlerin davranışları yönünden serbestileri vardır. Birbirlerinin mirasçısı olamayacağı gibi edinilmiş mallara katılma rejimi gibi bir sisteme de dahil olamazlar. Dolayısı ile herhangi bir müdahale bu eşler arasında olamaz. Hatta daha da ileri gideyim evlilik birliği içinde dahi çok sınırlı haller dışında eşler kendilerine ait mallardan istifade ve tasarruf edebilirler. Bu nedenle sizin satışı engelleme imkanınız olmayacak. Tabii okuyucularıma söyleyebileceğim ilk söz, resmi nikah olmadan birlik kurulmamasıdır.

Haberin Devamı

Siz öder misiniz?

Ağabeyimin bir şahsa kefil olması nedeni ile bu şahsın borcunu ödeyen öteki kefil benim de hissedar olduğum gayrimenkulün ağabeyime ait hissesine haciz koydu. Bu haczi nasıl kaldırırım? A.T.

Sizin ortağı olduğunuz gayrimenkulün diğer ortağın hissesine konan haczi siz kaldıramazsınız, muhatap hissedardır. Ancak sizin girişiminizle olayın son bulmasını istiyorsanız yapabileceğiniz tek şey ağabeyinizin borcunu ödeyip haczi kaldırmaktır. Buna razı iseniz tamam. Ancak kesinleşmiş bir alacak olduğu anlaşılıyor, kesinleşmiş bir takibi siz başka türlü bertaraf edemezsiniz. Şayet takibin kesinleşmesine rağmen hukuki yoldan yapılabilecek bir şey varsa bunu ancak ağabeyiniz yapabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder