Siyaset Kapatma davasında sonuç çıkabilir
Paylaş
Kapatma davasında sonuç çıkabilir

Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasına ilişkin davada bugün karar çıkabileceği belirtildi

Anayasa Mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP’nin) kapatılması istemiyle açılan davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşmeye başlamış ve Mahkemenin Başkanı Haşim Kılıç, aynı günün akşamı, basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda, kararın, 11 Aralık Cuma’dan önce alınamayacağını bildirmişti.

Kılıç’ın bu açıklaması ışığında, DTP ile ilgili kapatma davasının bugün sonuçlandırılabileceği bekleniyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne karşı açılmış olan kapatma davasının sonucu, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeye başlanmasından sonraki 3’üncü günde açıklanmıştı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı" haline geldiği gerekçesiyle, ‘temelli olarak kapatılması’ istemiyle 16 Kasım 2007'de dava açmıştı.

GENEL BAŞKAN DAHİL 219 PARTİLİYE SİYASİ YASAK İSTENİYOR

İddianamede, kapatma talebiyle birlikte milletvekilleri DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan'ın da aralarında bulunduğu 221 parti üyesi hakkında Anayasa'nın 69/9 ve Siyasi Partiler Yasası'nın 95’inci maddeleri uyarınca, siyasi yasak getirilmesi istenmişti.

KAPATMA İÇİN 11’DE 7 ARANACAK

Anayasaya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Ankara/DHA

Haberin Devamı