Cumartesi Postası Kapalıçarşı ustalarından kuyumculuk sanatı öğrenin

Kapalıçarşı ustalarından kuyumculuk sanatı öğrenin

Paylaş
Kapalıçarşı ustalarından kuyumculuk sanatı öğrenin

'Muhteşem Yüzyıl' dizisinde kullanılan değerli mücevherler sayesinde kuyumculuk sanatına ilgi arttı. Ama bir sanatı icra etmek her babayiğidin harcı değil. Önce işi ustasından öğrenmek, sonra ruh katmak gerek. Hele ki kuyumculuk sanatı, ancak usta-çırak ilişkisiyle öğrenilebilir

MERVE ÖZAYTEKİN

mozaytekin@posta.com.tr

Yıllardır Kapalıçarşı ustalarının çıraklarına öğrettiği kuyumculuk sanatı, İstanbul- Cağaloğlu’ndaki Mahrec Sanatevi’nde meraklılarına en iyi şekilde aktarılıyor. Mahrec Sanatevi, Kapalışarşı’nın yanıbaşında. Hem mücevher üreten, hem mücevher sanatçısı yetiştiren bir yer burası... Mahrec Sanatevi, önceleri Kapalıçarşı’da yetişmiş usta Hraç Arslanyan’ın atölyesiymiş. Çoğunlukla butik işler yapıyormuş Hraç Usta. 2008’de diğer ustalarla birlikte atölyesinde ders vermeye başlamış.

Mahrec Sanatevi’nin hikayesini şöyle anlatıyor Hraç Arslanyan: “İstanbul Kuyumcular Odası’nda yönetim kurulundaydım. O yıllarda kuyumculuk sanatını öğrettiğini söyleyen birçok kurs açıldı. Ancak hiçbirinin bu sanatla ilgisi yoktu. Kapalıçarşı sanatını ve disiplinini yaşatacak kurslar vermek istedik. Bunu da benim atölyemde başlattık”. 46 yaşındaki Hraç Bey çekirdekten yetişmiş. 1975’te Kapalıçarşı’daki Zincirli Han’da, amcası, aynı zamanda ustası olan Hagop Arslanyan’ın yanında bu işe merak sarmış. Tatillerde amcasının yanında çalışmış ve kuyumculuk sanatının tüm inceliklerini öğrenmiş. 1986’da eğitimine ara verip kendi atölyesini açmış Hraç Arslanyan.

Herkes katılabilir

Bugün hâlâ butik işler üreten Hraç Bey kursları şöyle anlatıyor; “Kurslara, kuyumculuk sanatını hobi veya meslek olarak öğrenmek isteyen herkes katılabilir. Bizim en büyük farkımız, usta-çırak eğitimini esas almamız. Ders programında, ustamdan ne öğrendiysem, yanımdaki çalışanlara ne öğrettiysem onlar yer alıyor. Ayrıca İtalyanca ve İngilizce kuyumcu kitaplarındaki bilgileri de aktarıyoruz.

Her öğrenciyle birebir ilgileniyor, bilgiyi en doğru şekilde veriyoruz. Buraya kuyumculuk hakkında hiçbir şey bilmeyen bile geliyor. Çıktığında kendi işini kuracak düzeye ulaşıyor. Biz onları ayağa kaldırıyoruz, onlar koşmayı kendileri hallediyor” diyor. Mahrec Sanatevi’nde kurslar ‘mücevher üretim atölyesi’, ‘vitrin kuyumculuğu’, ‘mücevher tasarımı’ olarak 3 farklı dalda veriliyor. Mücevher üretim atölyesinde çalışmalara yapım tekniklerinden başlanıyor. Sonrasında öğrenciler yarı mamül üretime başlıyor. Tasarımdan üretime kadar tüm aşamaları öğreniyorlar.

Sertifika alınıyor

Vitrin kuyumculuğu atölyelerine ise, daha çok tezgahtar olmak ya da satış dükkanı açmak isteyenler geliyor. Vitrin kuyumculuğunda vitrin bilgisi, maliyet hesaplamaları ağırlıklı konular... Mücevher tasarımı atölyesinde ise teknik çizimler, mum model teknikleri ve uygulamalar yer alıyor. Hranç Arslanyan öğrencilerin bazen kursları bir arada almak istediklerini, onlara ise en az 4 ders saatinden oluşan özel bir program çıkarıldığını söylüyor.

Mahrec Sanatevi’nde mücevher üretim atölyesi 256 saat, vitrin kuyumculuğu 104 saat, mücevher tasarımı 176 saatten oluşuyor. Dersleri tamamlayanlar İstanbul Kuyumcular Odası onaylı sertifika alıyorlar. Mahrec Sanatevi’nde dersler pazartesiden cumartesiye kadar saat 09.30-16.30 arasında veriliyor. Mücevher yapımında kullanılan aletlerin birazını kurs temin ediyor, kalanını da öğrenci alıyor.

“Kanuni’den özeniyorlar”

Hraç Arslanyan kurslara İstanbul dışından da talep olduğunu eklemeden edemiyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Artvin, Giresun, Ankara, Gaziantep, Denizli, Edirne’den kurslarımıza katılanlar oluyor. Kurslarımızı internetten görüp yurt dışından bile gelen var. Özbekistan, Cezayir, Polonya ve Brezilya’dan öğrencilerimiz oldu. Şaşırıyoruz. Şimdi de ‘Muhteşem Yüzyıl’ı seyredenler, Kanuni’nin yüzük yapma sahnesinden sonra kurslara ilgi gösteriyor”. 2-4 bin TL arasındaki kurslar hakkında detaylı bilgi almak isteyenler www.mahrecsanatevi.com’a bakabilir.

(19.02.2011 Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

3

Haberin Devamı