Opr. Dr. Hande Akbaş Kansızlık sorunu görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kansızlık sorunu görülebilir

Haberin Devamı

Gebelikten korunmak için spiral takılan kadınlarda adet kanamalarında ve sıklığında artış görülebiliyor.

Bu durum 6 aydan fazla sürerse, kansızlığa ve sıkıntıya yol açarsa çıkartmak gerekiyor...

Neden böyle akıntım var?

29 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Bir süredir devam eden koyu sarı ve hafif kokulu, yoğun akıntım var. İlişki sonrasında da rahatsız edici bir koku oluşuyor. Doktora gittim, tahliller temizmiş, sorun bulunamadı. Bu akıntı neden oluyor? Adet düzensizliğim sebebiyle ve korunma amaçlı olarak 1.5 yıl ilaç kullandım. 3 ay ara verdim. Acaba nedeni haplar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz gibi kötü kokulu, sarı renkli akıntılar genellikle vajinanın bakteriyel enfeksiyonlarında ortaya çıkar. Eğer doktorunuz sizden vajinal kültür aldıysa ve herhangi bir sorun saptanmadıysa o zaman size önerim bir süre oranın florasını düzenleyecek probiyotik içeren lokal vajinal fitiller kullanmanız asidik bir pH kazanımını sağlamanızdır. Adet düzensizliğiniz nedeniyle kullanmış olduğunuz ilacın akıntı yapmak gibi herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Çikolata kisti olabilir mi?

Bugün doktora gittim ama ona bakire olmadığımı söylemedim. 2-3 gündür kahverengi lekeler geliyor. Doktor “Çikolata kisti olabilir” dedi. Çikolata kistinde görülen belirtilerin çoğu bende var. Ameliyat şart mı ve aileme haber vermek zorunda mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzla paylaştığınız her bilgi kesinlikle siz ve doktorunuz arasında kalır. Keşke durumunuzdan bahsetseydiniz, sizi bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına yönlendirirdi.

Vajinal lekelenmenin birçok nedeni olabilir. Çikolata kisti gibi yapılar ultrasonla rahatlıkla görülebilir. Nadiren gebelikte de lekelenme olabileceğinden öncelikle bunun elenmesi gerekir. Bu konuyu uzmanla paylaşıp bir an önce muayene olun.

Kanama arttı

32 yaşındayım, 1 çocuğum var. Korunmak için spiral taktırdım. Bir süredir 20 günde bir adet görüyorum. Acaba spiralden mi kaynaklanıyor? Çıkartırsam sorunlarım biter mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan sonra en çok rastladığımız şikayet genellikle adet miktarında ve sıklığında artıştır. İlk aylarda daha fazla rastlanılan bu şikayet eğer 6 aydan fazla sürerse kansızlığa ve kadında konforsuz bir duruma yol açtığından çoğunlukla hasta tarafından çıkarttırılır.

Çıkartıldığı zaman adet kanamalarının miktar ve sıklığının normale dönmesi beklenir. Eğer çekilmesine rağmen kanamalarınız eskiye dönmezse o zaman mutlaka myom veya polip gibi rahim içinizde bir sorun var mı detaylı olarak bir kadın doğum uzmanı tarafından araştırılması uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder