Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kansere davetiye çıkarmayın
HABERİ PAYLAŞ

Kansere davetiye çıkarmayın

Haberin Devamı

Erkeklerde seks hormonu olarak da bilinen testosteron yaşla birlikte azalıyor. Bu durumun tedavisi var ama riskleri de bulunuyor. Çünkü bu hormonun aşırı verilmesi sonucu başlangıç aşamasında olan prostat kanseri alevlenebilir

SORU: Testosteron tedavisinin riski var mı?

53 yaşındayım. Bir süredir cinsel istekte azalma, yorgunluk gibi sıkıntılarım vardı. Bu sorunlarla doktora gittim. Yapılan araştırmalar sonucu testosteron hormonunda azalma olduğu ve tedavi olmam gerektiği söylendi. Bu tedavinin riski var mıdır? CEVAP Testosteron tedavisi sadece yapılan kan tetkiklerinde bu hormon seviyeleri belirgin olarak düşük olanlara önerilmelidir. Nnormal testosteron seviyesi olanlara verilecek ekstra hormon ciddi ve hayati yan etkilere yol açabilir. Aşırı testosteron seviyeleri öncelikle vücudun kendi fizyolojik testosteron üretiminin durmasına yol açar, testisler zaman içinde dumura uğrar, başlangıç aşamasında olabilecek bir prostat kanserinin alevlenmesine yol açabilir. Her şeyin olduğu gibi testosteronun da fazlası yukarıda bahsettiğimiz tüm olumlu etkilerini tam tersine çevirerek vücuda önemli zararlar verebilir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Çocuk sahibi olamayacak mıyız?

1 yıllık evliyim ve hep korundum. Şimdi çocuk istiyoruz. Aradan 4 ay geçmesine rağmen sonuç alamadık. Sonunda doktora gitmeye karar verdik. Eşimin sperm sayısının çok düşük olduğunu söylediler. İlaç tedavisi gördü ama olmadı. Tüp bebek bile yapamayacağımızı öğrendik. Bu konuda bize yardımcı olur musunuz? CEVAP Yapılacak detaylı tetkikler sonucu birçok erkekte uygun ilaç tedavileri, endoskopik girişimler veya mikrocerrahi operasyonlar ile sperm sayılarının ve kalitesinin artışı sağlanabilmektedir. Böylelikle tüp bebek gerektirebilecek derecede sorunu olan birçok çiftin doğal yollar ile hamilelik başlatabilmeleri mümkün olabilmekte, bir kısmı da aşılama gibi daha ekonomik ve kolay yöntemlerden faydalanabilmektedir. Size önerim; sadece son çare olarak tercih edilmesi gereken, pahalı ve vücudu zorlayan tüp bebek, mikroinjeksiyon gibi yöntemlere başvurmadan önce bir androloji uzmanına başvurarak tedavi şansınız olup olmadığını öğrenmenizdir. Ülkemizde direkt tüp bebek merkezlerine başvuranlara maalesef genellikle detaylı inceleme yapılmadan tüp bebek uygulaması ilk tedavi yöntemi olarak ticari nedenler ile önerilebilmektedir.

SORU: Spermin azaldı nasıl eski haline döner?

2 aydır spermim azaldı. 21 yaşındayım ve ortalama 5 -6 günde bir mastürbasyon yapıyorum. Bu nasıl eski haline döner? CEVAP Ejakülasyonda normal olarak 1.5 cc ve üstünde bir miktar boşalır. Boşalmalar arasındaki sürenin uzaması, bazı kişilerde meni keselerinin daha büyük olması ve daha fazla salgı yapması sonucu bu miktar artabilir, nadiren 8-10 cc’ ye kadar çıkabilir. Bu durum kadında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık nedeni olmaz. Vajinanın esnek yapısı 10 cc dahi olsa bunu çok kolaylıkla tolere edebilir. Meninin fazla hacimde gelmesi de daha fazla yorgunluk yapmaz. Bu bir hastalık veya sorun değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder