Sağlık Kanser tedavisi tatile engel değil!

Kanser tedavisi tatile engel değil!

Paylaş
Kanser tedavisi tatile engel değil!

Kanserle savaşanlar, kemoterapi, radyoterapi tedavisi görenler için tatil; keyifle geçirilecek özel bir zaman dilimi olmanın yanı sıra birçok soru ve kaygıyı da beraberinde getiriyor

Medikal Onkolog Doç. Dr. Duygu Derin ve Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Alptekin Arifoğlu ile kanser hastalarının rahat ve keyifli bir tatil geçirebilmeleri için ipuçları verdi.

İşte sorunsuz bir tatil geçirebilmenin ipuçları:

• Kemoterapi tedavisi bağışıklık sistemini zayıflattığı için tedavi görenler, daha kolay mikrop kaparlar. Bu nedenle kemoterapi görmekte olan veya kemoterapisi henüz bitmiş kanser hastaları, tatil yapmak için seçecekleri mekanın temiz ve çok kalabalık olmamasına özen göstermelidir. Ateş veya benzeri bir sağlık sorununda, müdahale yapabilecek sağlık merkezine kolay ulaşılabilmesi de önemlidir.

• Tatil yapılacak mekana ulaşım için, rahat ve fazla kalabalık olmayan bir ulaşım aracı kullanılmalıdır. Özel araç veya yol çok uzunsa, yolculuğun kısa sürmesi açısından, uçak tercih edilmelidir.

• Kanser tedavisi gören hastalar iyi pişirilmiş, temiz hazırlanmış ve sunulmuş, açıkta uzun süre bekletilmemiş (sıcakta yiyeceklerde kolayca bakteri ürer) yiyecekler tüketmelidir. Meyvelerin kabukları soyulmalı ve nasıl yıkandığından emin olunmadığı durumlarda salata ve meyve tüketiminden uzak durulmalıdır. Sıcakta çabuk bozulabileceği için kremalı tatlılardan kaçınılmalıdır.

• Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi sırasında güneşe maruz kalınırsa ciltte lekeler oluşabilir. Bu nedenle güneşten uzak durulmalıdır. Mecburen güneşe maruz kalınacak durumlarda ise yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır.

• Kemoterapi tedavisi gören hastalar, enfeksiyon olasılığını artırdığı için havuz yerine denize girmeyi tercih etmelidir.

• Radyoterapi tedavisi sırasında, sıcak su vücutta ödem artışına neden olduğundan, kaplıca tatilinden ve sıcak su ile banyo yapmaktan kaçınılmalıdır. Aynı zamanda cilt hassaslaştığından, kese gibi cildi tahriş edebilecek işlemlerden de uzak durulmalıdır.

• Tatilde bol sıvı tüketilmeli ve çok sıcak saatlerde dışarı çıkmadan, istirahat edilmelidir.

Haberin Devamı