Prof. Dr. Derin Kösebay Kanser riskinizi azaltabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Kanser riskinizi azaltabilirsiniz

Gebeliği önlemek için kullanılan yöntemlerden biri tüplerin bağlanması. Bu yöntem gebeliği önlemekle kalmıyor, vajinal yoldan giren bazı kanserojen maddelerin yumurtalıklara ulaşmasını engelliyor. Böylece yumurtalık kanseri riski azalıyor

[[HAFTAYA]]

Tek yol tüp bebek mi?

29 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpümün kapalı olduğunu söyledi. İlaç tedavisi uyguladı ama bir değişikliklik yok. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yolum tüp bebek mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, sizin sorununuz tüplerin kapalı olması ise artık günümüzde ameliyatla tüplerin açılması pek tercih edilmiyor. Tüp bebek hem başarı oranı bakımından hem de daha kolay bir işlem olduğundan tercih ediliyor. Siz bir tüpünüzün kapalı olduğunu yazıyorsunuz. Diğer tüp eğer normalse pekala gebe kalabilir ve istediğiniz kadar çocuk doğurabilirsiniz. Bence sizin veya eşinizin başka sorunları da var. Bu araştırılırsa basit tedavilerle belki tüp bebeğe bile gerek kalmadan gebe kalabilirsiniz.

Tüplerimi bağlatsam...

36 yaşındayım, artık çocuk sahibi olmak istemiyorum. Spiral ya da doğum kontrol hapları da bana göre değil. Tüplerin bağlanabildiğini okumuştum. Önerir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebeliği önlemek için kullanılan birçok yöntem var. Bunların içinde en güvenilir olanlardan biri tüplerin bağlanması. Eskiden bir sakıncalı tarafı vardı. Tüplerini bağlatan kadın ileride çocuk isterse tüplerin yeniden açılması ancak ameliyatla mümkün olabiliyordu. Bu ameliyatlar çok başarılı değildi. Günümüzde tüp bebek o kadar gelişti ki artık böyle durumlarda tüp bebek ile gebelik elde edilebiliyor. Tüplerin bağlanmasının başka yan etkisi, zararı yoktur. Bu nedenle gayet normal ve mantıklı. Ayrıca tüplerin bağlanmasıyla elde edilen yarar daha var. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki yumurtalık kanseri tüpleri bağlanan hastalarda daha az görülüyor. Bunun nedeni vajinal yoldan giren bazı kanserojenik maddelerin yumurtalıklara kadar ulaşamaması ve bu nedenle yumurtalık kanserinin görülme oranının düşmesi.

Haberin Devamı

Akıntıdan şikayetçiyim

27 yaşındayım, kötü kokulu bir akıntım var. Sizce bunun sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, kötü kokulu akıntıların nedeni çoğu kez genital organlardaki çeşitli enfeksiyonlardır. Burada önce enfeksiyonun ne olduğu anlaşılmalı ve ona göre uygun tedavi yapılmalıdır. Doktorunuz smear testi ve kültür yaparak önce enfeksiyonun ne olduğunu anlar ve size gerekli ilaçları verir ve sorun da halledilmiş olur. Merak etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder