Opr. Dr. Hande Akbaş Kanama varsa hemen doktora gidin
HABERİ PAYLAŞ

Kanama varsa hemen doktora gidin

Haberin Devamı

Cinsel ilişki sonrası kan geliyorsa kadın doğum uzmanına başvurmalı, muayene olup smear aldırmalısınız. Unutmayın, şikayet olmasa bile 6 ayda bir doktora giderseniz hastalıklar başlamadan önlem alırsınız.

Anne olmak istiyorum

28 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Anne olmak istiyorum. Doktorum, tüp bebek öncesi çekilen rahim filmimde tüplerimde genişleme (hidrosalpenks) olduğunu söyledi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminize göre tüplerinizde sıkıntı saptanmışsa yapılacak en doğru yaklaşım tüp bebek öncesi mutlaka laparoskopi denilen kapalı ameliyatla tüplerinizin değerlendirilmesidir. Eğer filmdeki gibi gerçekten ameliyat sırasında tüplerin durumunu anlamak amacıyla verdiğimiz mavi boya geçmezse veya geçerken tüplerde belirgin şişkinlik oluyorsa o zaman o tüpün çıkarılması tercihen bağlanması gerekir. Aksi taktirde bu durumda iken yaptıracağınız tüp bebek tedavisi gebelik şansınızı yarı yarıya azaltacaktır.

İlişki sonrası kan geldi

30 yaşında, 2 çocuk annesiyim. 2 yıl önce doğum yaptım. Daha sonra hiç kontrole gitmedim. Benim sorunum düzensiz adet kanaması ve ilişki sonrası kan gelmesi. Acaba bu durum rahim kanserinin belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir kadın hiçbir şikayeti olmasa bile 6 ayda bir mutlaka kadın doğum uzmanına muayene olmalı. İlişki sonrasında kanama oluyorsa mutlaka muayene olun ve rahim ağzı kanser taraması için vajinal smear aldırın. Rahim ağzı kanseri için yaşınız genç.

Büyük ihtimalle kronik enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzınızda yara olarak adlandırılan erozyon vardır ancak yine de öncelikle mutlaka ve mutlaka smear yaptırılarak kanser ayırıcı tanısı yapılması şarttır. Ayrıca adet düzeninizin de niçin bozuk olduğunun anlaşılması için rahim ve yumurtalıklarınıza ultrason ile bakılması, gerekirse bir takım hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir.

Ne zaman geçer?

1.5 yıllık evliyim. Bebeğim olmadığı için doktora gittim. Polikistlik over teşhisi konuldu. Gebe kalmak istediğim için de doktor bana ilaç verdi. Günde 2 kere içmem gerekiyormuş. Acaba gebe kalabilir miyim? Polikistlik over geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz ilaç bazı polikistik over sendromu hastalarında görülen insülin direncini kırmak amacıyla kullanılır. Adetleriniz düzensiz ve kiloluysanız bu ilaca başvururuz. Ama kullandığınız her polikistik over sendromu hastasına rutin verilecek bir ilaç kesinlikle değildir. Başlandığında da sadece insülin direncinin kırılmasına yardımcı olur.

Siz bu hastalığınızla ne yazık ki ömür boyu yaşayacaksınız. En büyük şikayetiniz hangi yöndeyse biz ancak o konuda yardımcı olabiliriz. Anladığım kadarıyla siz bebek düşünüyorsunuz. Artık daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan bir hekime başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder