Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kan şekerinizi ölçtürün
HABERİ PAYLAŞ

Kan şekerinizi ölçtürün

Şeker hastalığı penise giden sinirlerde hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker bu riski arttırıyor. ‘Sertleşme olmuyor’ diye başvuran hastalarda açlık kan şekeri düzeyi kontrolünün yapılması gerekiyor

[[HAFTAYA]]

SORU: İdrara çıktığımda penisim yanıyor 22 yaşındayım. İdrarımı yaparken sanki penisimi sıkıyorlar. Daha önce doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm. Ara sıra tekrarlıyor. Bir de sperm sayımı öğrenmek istiyorum. Nereye başvurayım?

Haberin Devamı

CEVAP İdrar yaparken idrar yolunda yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da ön belirtisi olabilir, bir üroloji uzmanı ile görüşün. Sperm analizi tüm laboratuvarlarda yapılmak ile birlikte en doğru sonuçlar özel eğitilmiş teknisyenler ile sağlanabildiğinden bu konuda uzmanlaşmış, androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih etmenizi öneririm. Maalesef gerekli kalite kontrolü ve denetim yapılmadığından deneyimsiz ve eğitimsiz kişilerin yaptığı sperm analizleri çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar vermektedir.

SORU: Şeker hastalığı sertleşme sorunu yaratır mı? 45 yaşındayım. Geçenlerde şeker hastası olduğumu öğrendim. Bana şeker hastalığının sertleşme sorununa yol açtığını söylediler. Şeker hastalığı nasıl sertleşme bozukluğuna yol açıyor?

CEVAP Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. Her üç hastadan birinde ise kalıcı sertleşme bozukluğu görülüyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha da artırıyor. Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor. Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde sertleşme bozukluğunun şeker hastalığı için bir belirti olduğu düşünülüyor. ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye edililiyor.

Haberin Devamı

SORU: Hangi besinler sperm sayısını arttırır? Sperm sayısı bazı besinler tüketilerek artırılabilir mi? Hangi besinleri tüketmek gerekir?

CEVAP Meni seminal keselerden üretilen sıvı ve testislerde üretilen döl hücreleri, yani spermlerin bir araya gelmesi ile oluşur. Baharatlı yiyeceklerin vücuttaki tüm salgıları arttırdıkları gibi meni keselerinin salgısını da arttırarak ejakülat hacmini arttırdıkları bilinmektedir. Sperm sayısını arttırdığı bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir gıda maddesi bilinmemektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder