Tamer Heper Kamulaştırmada bu kadar beklenmez
HABERİ PAYLAŞ

Kamulaştırmada bu kadar beklenmez

Haberin Devamı

Fethiye’deki arazim için bir yazı aldım. 1983’te istimlak edilmiş, gidip tapudan devri yapmam isteniliyor. Oysa bu yer eskiden beri bizim ve en son Şubat 2013’te tapumu yenilerken de bilgi verilmedi. Benim çevremde de tapulu birçok arazi var. Bu ne demektir? E.B.

Doğrusu bunun ne emek olduğunu resmi kayıtlar incelenmeden yanıtlamak mümkün değil. Her ne kadar tapudan alınmış bir kaydı okuyucum yazısına eklemişse de okunaklı olmadığı için inceleme imkanı bulamadım. Ancak eski istimlak kanunu ile yeni kamulaştırma kanunu arasında uygulama farkı var. O tarihlerde önce istimlak yapılır, istimlak değerlendirme heyeti gayrimenkule değer biçer, bu para bankaya yatırılır, tescil yapılır sonra vatandaş artırım davası açarak istimlak bedelini artırırdı. Sonra kamulaştırma kanununda şekil değişti.

[[HAFTAYA]]

Şimdi kamulaştırmayı yapacak idare mahkemeye başvuruyor, değerlendirme yapılıyor. Bu değerlendirme üzerinden para bankaya yatırılıyor. Para bankaya yatırıldıktan sonra mahkeme kamulaştırmayı yapan kurum adına tescil kararı veriyor. Oysa okuyucumun anlattıkları bunlardan hiçbirine uymuyor, Hele hele olayın 1983’ten bu yana kadar ihtilafsız gelmesine hiç akıl ermiyor. Kamulaştırma dediğiniz işlem bir gayrimenkule bir kamu kurumunun ihtiyacı nedeni ile yapılır. Yani kamu kurumu vatandaşın arazisinden yol geçirecektir, kamulaştırır ve üzerine yol yapar. Bir başka kamu kurumu yine örneğin baraj yapacaktır, arazileri kamulaştırır. Barajın yapımına başlar ancak bir baraj yapımı dahi 30 sene sürmez. Peki sorarım 1983’te bu yerlere ihtiyaç vardı da bugüne kadar ne yapıldı? Dolayısı ile anlatılan olayda bir yanlışlık var ama ne?

Bunun yanıtının, kamulaştırmayı yaptığını söyleyen kurumdan alınmasında yarar vardır. En azından bu istimlakin parası nerede? Kim adına yatırıldı? Bunca yıl neden sessiz kalındı? Bunların yanıtı yine aynı idarede. Kamulaştırma yapılan arazide beş yıl müddetle kamulaştırma amacına yönelik faaliyet yapılmazsa beşinci yılın sonunda kamulaştırma kararının kaldırılması, eski malikin adına tescili talebi ile dava açılabilir. Sizin olayınızda bu süre kat kat geçmiş ancak tapu kayıtlarındaki durumun gerçekliği araştırıldıktan sonra tapu kayıtlarında düzeltme yapılması talebi ile bir dava açmanız gerekebileceği kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder