Ekonomi 'Kalitemize yetişmek için yarışıyorlar'

'Kalitemize yetişmek için yarışıyorlar'

Paylaş
'Kalitemize yetişmek için yarışıyorlar'

Dünyada kalitesiyle tanınan Türk tütününe karşılık Çin ve Hindistan atağa geçti. İki ülke daha kaliteli tütün üretmek için yarışıyor

Ege Tütün İhracatçıları Birliği mali genel kurulu Ege İhracatçı Birlikleri'nde yapıldı. Birlik Başkan Yardımcısı Ömer Celal Umur, genel kurul sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, TL’deki değerlenmenin Türk tütününün fiyatını da artırdığını, "A grad" olarak tanımlanan en kaliteli tütünün kilogram fiyatının 9-10 dolar seviyesine ulaştığını, Türk tütününün "dünyanın en pahalı tütünü" haline geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

Hindistan ve Çin’de de Türk tipi tütün üretiminin yapıldığını, fiyatların yükselmesiyle bu ülkelerin rekabet gücü kazanmaya başladığını dile getiren Umur, bu ülkelerde aynı tip tütün fiyatlarının ise 5.5 dolar seviyesinde olduğunu kaydetti.

Çin’de Türk tipi oryantal tütün üretiminin 20 bin ton, Hindistan’da ise 10 bin ton seviyesine ulaştığını anlatan Umur, şöyle konuştu: "Kalitelerini artırmak için toprak analizleri dahil çok yoğun çalışmalar yürütüyorlar. Ancak, ciddi bir kalite farkı var. Kalite farkını, iklim özellikleri, toprak yapısı, ekicinin tecrübesi ve kurutma teknikleri ortaya koyuyor. Yakın gelecekte Türkiye’de üretilen tütünün kalitesini yakalayabileceklerine inanmıyorum."

Türkiye’de 55 bin ton tütün üretildiğini, Amerikan tipi sigaralarda yüzde 15 oranında Türk tipi oryantal tütün kullanıldığını kaydeden Umur, bu tütünün yarısının Türkiye’den sağlandığını kaydetti. Umur, Türkiye’de üretilen tütünün yüzde 85-90’ının ihraç edildiğini, yıllık ortalama 400 milyon dolar gelir sağlandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin 2011 yılı bütçesi 1 milyon 300 bin TL olarak kabul edildi.