Gündem Kalaşnikoflu esnafı kaçırdılar!

Kalaşnikoflu esnafı kaçırdılar!

Paylaş
Kalaşnikoflu esnafı kaçırdılar!

Muş Bulanık'ta PKK sempatizanlarının üzerine ateş açarak 2 kişiyi öldüren zanlının evi taşlandı. Polis, zanlı ve ailesini bölgeden kaçırdı

DTP'nin kapatılmasını protesto eden göstericilerin işyerini açık tuttuğu için saldırması üzerine Kalaşnikof'la ateş açan ve 2 kişinin ölmesine sebep olduğu ileri sürülen manifaturacı Turan Bilen ve ailesi gizli bir biçimde Bulanık'tan götürüldü.

Lise öğrencisi Necmi Oral'ın cenaze törenine katılanlardan bir grup, manifaturacı Turan Bilen'in evine taş attı. Tek kurşunla göğsünden vurulan Muhtar Kemal Ağcan'ın 10 yaşındaki kızı Songül'e ilaç almak için beldeden ilçeye geldiği ve bankadan maaşını çektikten sonra öldüğü ortaya çıktı. Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 10 yıllık Başkanı Mehmet Hanifi Koşuncu, "8 yıl yalvararak getirdiğimiz Halk Bankasını 10 dakikada yaktılar. Esnafın durumu perişan" dedi.

YOĞUN GÜVENLİK VAR

Bulanık'ın köyleriyle 85 bini aşkın vatandaşın barındığı 20 bin nüfuslu ilçe merkezi uzun yıllardan bu yana ilk kez 15 Aralık Salı günü karıştı. DTP'nin kapatılmasını protesto etmek isteyenler işyerini açık tutan Manifaturacı Turan Bilen'le tartıştılar. Uğradığı saldırının ardından Bilen, işyerinde bulunan Kaleşnikof marka otomatik tüfekle ateş açtı. Açılan ateş sonucu 19 yaşındaki Necmi Oral ile 45 yaşındaki muhar Kemal Ağcan öldü, 3'ü kurşunla diğerleri de saldırılar sırasında olmak üzere 8 kişi de yaralandı.

Halkın linç girişimi nedeniyle Bilen ailesinden olanlar önce Emniyet amirliğine oradan da Skorsky helikopterle Bulanık dışına çıkarıldı. Olaydan sonra yakalanan Turan Bilen de yine benzer korku nedeniyle iddiaya göre Muş'a götürüldü. Çevre illerden gelen polis, manifaturacı Turan Bilen'in evinin çevresinde etkin güvenlik önlemi aldı. Bulanık ilçesine girişler polis tarafından kimlik denetimi ile yapılıyor. Van, Erzurum, Muş, İstanbul, Trabzon'dan gelen 600'u aşkın Özel Hareket ve Çevik Kuvvet polisi, Hükümet Konağı, Emniyet Amirliği ve hassas noktaları kontrol altında tutuyor.

LİSELİNİN CENAZE TÖRENİNDE SLOGANLAR ATILDI

Bulanık Devlet Hastanesi morgundan cenazesi bugün (17 Aralık) saat 10.00'da alınan 19 yaşındaki açık lise ikinci sınıf öğrencisi Necmi Oral'ın cenazesi Cumhuriyet Camisine götürüldü. Manisa'ya inşaatlarda çalışmaya giden babası Fariz Oral'ın katılmadığı törende, annesi Peri Sinem ve 6 kardeşi hazır bulundu. Kız kardeşi Sezen (24) ve Hayat Oral (22), kardeşlerinin şehit olduğunu iddia ettiler. Kürtçe ağıtlar yakan kardeşlerden Hayat Oral, "Kardeşim şehit oldu. Kanı yerde kalmayacak" diyerek zafer işareti yaptı.

Cami ile manifaturacı Turan Bilen'in evi yaklaşık 50 metre kadar uzakta olduğu için bazen eve yönelerek "Katil" diye bağırdılar. Evin çevresinde adeta etten duvar ören, panzerlerle Bilen'in ailesinin konutunu koruyan güvenlik güçleri, taş atmak isteyenlere engel oldu. Cenaze törenine katılan yaklaşık 2 bin kişi, İnönü Mahallesindeki mezarlığa götürüldü. Törene katılanlar "Katil Erdoğan", "PKK halktır, halk burada", "Katil faşistler" diye sloganlar attılar. Cenazenin defnedilmesinden sonra bazı gruplar ilçe merkezinde sloganlar atarak yürüdüler.

MUHTAR, KIZINA İLAÇ ALIRKEN ÖLDÜ

Cenazesi dün (16 Aralık) gece Yoncalı Beldesinde toprağa verilen Yeni Mahallenin iki dönemden beri muhtarlığını yapan Kemal Ağcan'ın ailesi ve çocuklarının gözyaşları durmak bilmiyor. 2002'de eşi Hatime Ağcan'ı dördüncü çoçuğuna hamileyken doğum sırasında ölmesi üzerine Kemal Ağcan, ikinci hanımı Songül'le evlendi ve her iki evlilikten Bahar (20), Yazgül (14), Songül (10), Yusuf (8) isimli dört çocuğu oldu.Olay günü kızı Songül'ü grip olduğu için okula göndermedi ve sağlık ocağına götürdü. Muayene ettiren ve doktorun istirahat etmesini söylediği kızını evine götüren Kemal Ağcan, öperek yatırarak, "İlaçlarını alıp geleyim" dedi ve ayrıldı. Bulanık ilçesine 7 kilometre uzaklıkta 299 hane, 2 bin 100 nüfuslu Yeni mahallenin Muhtarı Kemal Ağcan, Bulanık'ta Ziraat Bankasından 330 lira maaşını çektikten sonra eczaneye giderken, serseri kurşuna yakalandı. Göğsünden aldığı tek kurşunla yaşamını kaybeden Kemal Ağcan'ın ilköğretim okulu üçüncü sınıf öğrencisi kızı Songül Ağcan, gözyaşları arasında şunları anlattı:

"Çok hastaydım. Babam beni muayene ettirdi ve eve getirerek yatırdı. Üzerimi örterken öptü ve 'Kızım ilaçlarını alıp geleyim. Sen hiç yatağından kalkma' dedi. Akşama kadar babamın yolunu gözledim., İlaçlarını getirmesini beklediğim babamın akşam cenazesini getirdiler. Onu çok özleyeceğim."

Muhtar Kemal Ağcan'ın amcasının oğlu Fesih Ağcan (43) da "İlk eşi Hatime doğum yaparken ölmüştü. İkinci eşi Songül'le evlendi. İlk evliliğinden üç, son evliliğinden ise tek çocuğu vardı. Amacımın oğlu, bir hiç uğruna öldürüldü. Yaşanan olaylarla hiçbir ilgisi yoktu. Tek suçu kızına gidip ilaç almaktır. Bunun tek sorumlusu polistir. Eğer o işyerini kapatsaydı, olaylar olmayacaktı. Amcamın oğlu yaşayacaktı." diye konuştu.

'HALK BANKASINI 10 DAKİKA YAKTILAR'

Bulanık Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın 10 yıllık Başkanı Mehmet Hanifi Koşuncu, çok uzun yıllardan beri ilk kez Bulanık'ta böylesine kanlı olaylar yaşandığını bildirdi. Turan Bilen ve kardeşi Metin Bilen'in üyeleri olduğunu anımsatan Mehmet Hanifi Koşuncu, "Aile Mardin'den geldi, babaları ve şimdi de oğulları 40 yıllık esnaftırlar. Daha önce de kepenk kapatma olaylarına katılmamışlar. Hiç kimse böyle bir gelişme beklemiyordu. Dün yaşanan olaylardan sonra şimdi Bulanık'ta sükunet hakim. Olaylar sırasında Turan Bilen'in işyeri ile Ziraat ve Halk Bankaları yakılmış. Bulanık'ta iki banka vardı, şimdi yok. Hele Halk Bankasını, tam 8 yıl yalvar yakar getirdik. Üç ay önce açıldı, yeni şube oldu. 8 yıl yalvararak getirdiğimiz bankayı 10 dakikada yaktılar. 1000 üyemiz var ama işyeri sayısı 600 kadar. Hasar tespiti yapılması ve esnafın zararının ödenmesi gerekir. Çünkü esnaf bu olaylardan büyük zarar gördü. Perişan olan esnafın çeki, kredi borcu, seneti var. Nasıl ve nerede ödeyecek?" diye konuştu.

SAKIK: KÜRT SORUNU ÇÖZÜLÜRSE KAN AKMAZ

Öte yandan Bulanık ilçesine gelen kapatılan DTP'nin Muş milletvekili Sırrı Sakık, cenaze törenine katılan vatandaşların bulunduğu yerde basın açıklaması yaptı. Sırrı Sakık, "Dün halkın can güvenliğini koruyamadılar. Bu insanların demoktratik haklarını ellerinden aldılar. Biz milletvekilleri olarak halkı sakin olmaya davet ediyoruz. Bizler barış ve demokrasiden yana insanlarız. Fakat olayları tetikleyen Deniz Baykal ile Devlet Bahçeli'dir. Recep Tayyip Erdoğan'ın da tutumsuz siyasetidir. Kürt sorunu çözülürse kan akmaz" dedi.

DHA

4