Yaşam Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? (Alkol, müzik, saç, gün fetvası)

Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? (Alkol, müzik, saç, gün fetvası)

Paylaş
Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? (Alkol, müzik, saç, gün fetvası)

Diyanet İşleri Başkanlığı, müzik dinlemek, alkol satılan işyerinde çalışmak ve erkeklerin saçlarını boyamaları konusunda vatandaşların sorduğu soruları yanıtladı. Başkanlığın konuyla ilgili fetvalar özetle şöyle…

Alkol ve diğer haram ürünlerin satıldığı bir işyerinde çalışmak caiz midir? Hazreti Peygamber, haram bir maddeyi kullanan ile birlikte onu imal eden, taşıyan, aracılığını ve sunumunu yapan kişilerin de aynı günaha girdiğini bildirmiştir. Bu itibarla, bir kimsenin helalinden kazanma konusunda alternatif imkanları bulunduğu sürece dinen yasaklanan şeylerin yapıldığı iş yerlerinde çalışması caiz olmaz. Ancak tüm çabalara rağmen geçimini sağlayacak başka iş bulamadığı durumlarda zaruret sebebiyle bu tür iş yerlerinde çalışabilir.

Kadınların ve erkeklerin saçlarını boyamaları caiz midir? Başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir. Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.

Müziğin dindeki yeri nedir? İslam’ın ilke ve esaslarına aykırı, günaha sevk eden, haramı teşvik eden müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır.

Kadınların kendi aralarında yaptıkları ‘gün’ adı verilen toplantılarda topladıkları paraları dönüşümlü olarak almaları caiz midir? Borç verme İslam’da teşvik edilen bir husustur. Kadınlar arasında tertip edilen toplantılarda her bir katılımcının toplanan meblağı dönüşümlü olarak her ay içlerinden birine vermeleri şeklindeki uygulamada bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı