Tuğçe Özcan Kadınlar günü nedir, ne değildir?
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar günü nedir, ne değildir?

Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bazı algıların aksine lüks restoranlarda yemeğe çıkılacak, sevgilisine kalpli ayılı çiçekler gönderilerek kutlanacak bir gün değildir. Geçmişte emekçi kadınların yaşadığı büyük bir acının, özgürlüğe dönüştüğü bir gündür. Kapitalist sistemin dayatmalarına değil, ayakları yere basan kadınların gücüne dayanır.

İnançların ve hatta inançsızlığın önünde olan değerleri, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmayı, cinsiyet ayrımcılığı ile mücadeleyi, kölelikle eş değer olan ırkçılığa karşı durabilmeyi sembolize eder.

Bu yüzden her kadının değil sadece ayakları yere basan, inandıklarını savunma cesareti gösterebilen, cinsel kimliğini işleri kolaylaştıran bir araç olarak kullanmayan, cahilliği ahlak zannetmeyen, kimi zaman sosyal durumlar yüzünden anneliğini ötelemek zorunda kalan, kimi zaman işe gitmek için evden çıktığında evde kalan çocuğu yüzünden vicdanı ve mantığı arasında sıkışıp kalan, üreten, emek veren ve ileride bizi daha ileri bir toplum yapacak çocuklar yetiştiren tüm aydın kadınların günü kutlu olsun.

Diğerleri indirim fırsatlarını kovalamaya ve zengin adamları kapaklamak için planlar yapmaya devam edebilir.

Kadın Olmak…

Kadın olmak aynı anda milyonlarca şeyi düşünürken işine konsantre olabilmeyi becerebilmek demek.

Kadın olmak sabah güneş doğmadan evde demlenmiş çay kokusu demek.

Kadın olmak pazar günleri bile yataktan ilk çıkan olmak demek.

Kadın olmak topuklu ayakkabılarınla metrobüste ayakta dururken, bir yandan akşam ne pişireceğini düşünürken bir yandan da billboar’ları süsleyen Miranda Kerr'in giydiği elbiseyi üstünde hayal etmek demek.

Kadın olmak büyük boy hamburger yerken bile, 36 beden olmanın hesaplarını yapmak demek.

Kadın olmak kimi zaman doğurganlığını kontrol altına alabilmek, kimi zaman da karşı koyamadığın annelik dürtülerine teslim olmak demek.

Kadın olmak sabah işe yetişme telaşındayken bile salon minderlerini düzeltmeye çalışmak demek.

Kadın olmak büyük kırgınlıkların üstünü, küçük mutluluk tozlarıyla kapatmayı öğrenmek demek.

Kadın olmak hayatın küçük detaylarda saklı olduğunu fark etmek demek. Bir kahveyle silinen gün yorgunluğu, bir kırmızı rujla değişen çehre, bir sarılışla gönül alma demek.

Emek veren tüm kadınların gününü kutlarım. Biz çalıştıkça dünya daha da güzelleşecek…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder