Zeyno Gürses Kadının adı şarap!
HABERİ PAYLAŞ

Kadının adı şarap!

Haberin Devamı

Saat sabahın 11:00’i, Başkent’te, kuru soğuğun üzerinden esip geçtiği geniş ovaya doğru bakıyorum. Yan yana dizilmiş boş kadehlerin üstüne güneş ışığı parlıyor. Bekliyorum ki ‘o kadın’ gelsin, gelsin ki uzak diyarlardan haber getirsin, doğanın bilimle birleştiği bağlardan yola çıkan yeni tatları anlatsın.
Kadının adı: Aslı Odman! Kendisi bir ziraat mühendisi, sonra Bordeaux Üniversitesi’nde şarap öğrenmiş. Şimdi ise danışman önolog ile birlikte Kavaklıdere şaraplarını çocuğu gibi özenle büyütüyor.

Hepsinin karakteri var
Kavaklıdere şaraplarının 2.5’uncu kuşak yöneticisi Ali Başman ile birlikte çocuklarını tek tek tanıtıyorlar. Yeni senenin marifetlerini, 2008’in gelişimini damak hafızasının düğmesine basarak tadıyoruz. Hepsinin karakteri var, hepsinin genlerinde bölgesinin ve şarap yapımcısının izleri var. Öte yandan aralarından ikisi var ki zihnimin ve damağımın hafızasından bir türlü silinmiyor.
Birinin memleketi Kırşehir! Oradaki bağlarda yetişen ‘malbec’ üzümünden yapılmış. Henüz körpe ama çiçek kokuları ve zengin tadı ile bir hazine vaat ediyor. Pek Arjantin’deki akranlarına benzemiyor. Zaten dediğimiz gibi, memleketi Kırşehir, illa ki kendi topraklarının doğasını yansıtacak. Diğeri ise Kapadokya’dan. İsmini Cotes d’Avanos koydukları seriye iki yeni kardeş gelmiş.
Kapadokya’nın inanılmaz terroir’ı yine yapacağını yapmış ve Narince ile Chardonnay evliliğinin sonucu muazzam bir buke ardından capcanlı, asitli ve damakta uzuuuunca süren bir mutlu son ile bitmiş. İki favoriden üçe çıkma kararı aldım yazarken. Çünkü Cotes d’Avanos ailesindeki ikinci kardeşten bahsetmezsem olmaz, o da çok özel, çünkü o safkan Türk üzümü, Kalecik Karası. Potansiyelinin mevcut şaraplardan çok yüksek olduğunu her zaman düşündüğüm Kalecik Karası işte bu şişede kendini gösteriyor.
Kara ikliminin tüm özellikleri, toprağın zenginliği ile üzüme yansımış, çok karakterli ve alışılandan çok farklı bir şarap ortaya çıkmış. İşte O kadın büyüttüğü çocuklarını anlatırken evdeki 2 yaşındaki güzelden bahsediyor gibiydi. Gözlerinin parlamasının bir diğer sebebi ise ayağının tozu ile Napa’daki önemli kadın şarapçıların buluşmasından geliyor olmasıydı.
Elbette çocuklarını orada da görücüye çıkarmıştı. Peki neden kadınlar ve neden Napa? 2007 yılında yapılanmaya başlayan bu oluşum esasında başlangıçta Napa’daki bir şarap üreticisi hanımın Fransa’nın Bordeaux kentinde evinin bulunması nedeniyle Bordeaux’lu kadın üreticileri ve şarap yapımcılarını gözlemlemesi sonucu ortaya çıkmış. Napa’nın aksine Bordeaux’da kadın şarapçılar arasında gerçek anlamda bir dayanışma olmadığı gibi daha ziyade erkeklerin dominant olduğu iş ortamında destek bulamamaları Napalı kadınları harekete geçirmiş.
Türkiye’den de katılım var

Bordeaux kadınlarının köklü şarapçılık tecrübesi ve ailevi gelenekleri ile Napa kadınlarının teknoloji, pazarlama gibi konularda bilgisi bu buluşmayı mümkün kılmış. 2008 yılında Bordeaux kadınları Napa’ya, 2009 yılında Napa kadınları Bordeaux’ya gitmiş. Birkaç gün süren bu organizasyon boyunca türlü seminerler, workshoplar ve tadımlar düzenlenmiş.
İşte 2010 yılında, şarap üreticisi veya yapımcısı kadınlar bu dayanışmadan aldıkları olumlu sonuçlar neticesinde tekrar Napa’da buluştular. Ve bu sefer sadece 4 başka ülkeden yeni kadın misafirleri vardı. Japonya, Güney Afrika ve İsviçre’nin yanı sıra Türkiye’den Aslı Odman bu önemli organizasyona katıldı.

Sonuçlar şaşırtıcı
Elbette, firmasında ürettiği şaraplardan 2009 rekoltesine ait örnekleri yanında götürmüştü ve bu mühim kadınlar ile paylaşarak onların yorumlarını almıştı. Öte yandan pazarlama konusunda Amerikalılar’ın ne kadar ileride olduklarına şahit olmuş, özellikle sosyal medyanın gücüne sonsuz inanmıştı. Şarabın yapımında görevli birini bile bu kadar etkileyen pazarlama öğretileri gerçekten merak uyandırıcı.
Son günlerde tıpkı bu organizasyon gibi Türk şaraplarını uluslararası platforma taşıyacak birçok etkinlik düzenleniyor ve hepsi de şarapçılık adına, ekonomi adına büyük gelişmeler. Takip etmek, katılmak, öğrenmek ve paylaşmak isteyenler için işte mart ayının önemli uluslararası etkinlikleri:

Şarap otoriteleri geliyor
Dünyada şarap konusunda otorite kabul edilen şarap üstatlarının (Master of Wine) İstanbul’da ağırlanacağı iki büyük organizasyon için geri sayım başladı. 28 Şubat-1 Mart tarihlerinde Büyülübağ, Doluca, Kavaklıdere, Kayra ve Vinkara Şarapları tarafından proje ortaklığı ile kurulan Wines of Turkey (WOT) Platformu ev sahipliğinde İstanbul’da ağırlanacak Master of Wine statüsündeki şarap yazar ve eleştirmenleri, Türk şaraplarını tadacak.

WOT’un organizasyonunun hemen ardından 5-7 Mart tarihlerinde Veritas tarafından düzenlenen Masters of Wine Weekend organizasyonuna katılacak dünyaca ünlü 9 Master of Wine ise Türk şaraplarını kör tadımla değerlendirecek.
Tadım etkinliklerinin yanı sıra cumartesi ve pazar sabahları Master of Wine’lar tarafından küçük gruplara şarap üzerine seminer verilecek ve şarapseverler bu seminerlerde, dünyanın en kıymetli ve nadir şaraplarından bir kısmını tatma şansına sahip olacak. Masters of Wine Weekend, bilgi ve katılım için: bilgi@vindrome.com/Esra Özkazanç: (0545) 89 88 502.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder