Ekonomi Kadına iş fırsatı

Kadına iş fırsatı

Paylaş
Kadına iş fırsatı

Kadınlar, çalışmak istiyorsanız iş bulmanız artık daha kolay. İş arayan kadınların imdadına ücretsiz eğitim veren kurslar yetişiyor. Üstelik eğitimin sonunda iş garantisi var. Restoran yöneticisi, kasap, aşçı ve döner ustası olabilirsiniz...

Gülten UĞURLU / POSTA

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı çok düşük. Yıllardır yüzde 27’ler seviyesinde seyrediyor. İşsizlik 4 milyona yaklaşmış durumda ve yarısını kadın işsizler oluşturuyor. İstihdamı artırmaya yönelik seferberlik yapılırken, özel sektör işe alımlarda kadınlara pozitif ayrımcılık uyguluyor. Bazı şirketler bünyesinde kurduğu akademilerde eğitim vererek ihtiyaç duyduğu elemanı yetiştiriyor.

İŞKUR DESTEKLİYOR


Özellikle gıda sektöründe bu yönde bir atak var. İş garantili meslek edindirme eğitimleri veriliyor. Ücretsiz bu eğitimler için deneyim de aranmıyor. Bu kurslardan faydalanmak isteyen kişilerin hem yetiştirilecekleri mesleğe uygun özellikleri taşıması hem de işverenin aradığı şartlara uygun olması yeterli. Şirketlerin akademilerinin dışında İşkur destekli eğitim veren kurslar da var.

YENİ İSTİHDAM


Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro ve Usta Dönerci markalarının sahibi TAB Gıda’nın Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Asok, 2017’de restoranlarında kadın çalışan sayısını yüzde 33’ten (6000 kişi) yüzde 40’a çıkaracaklarını söyledi. TAB Akademi’nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin’de dört ana merkezi bulunuyor. Bu şirketlerde çalışmak isteyenler www.tabgida.com.tr adresinden bilgi alabilir.

İŞ GARANTİLİ AŞÇILAR


Sofra/Compass Group İK Genel Müdür Yardımcısı Banu Cengiz, Kağıthane Halk Eğitim Merkezi ve İşkur ile ‘Kadın Şefler Akademisi’ni kurduklarını söyledi. 6 aylık kursta, aşçı yardımcılığı, hijyen, servis ve iletişim eğitimi var. Kursiyere, İşkur günde 20 TL veriyor ve sigorta yapıyor. Sertifikasını alan kursiyer Sofra’da veya sektörde işe giriyor. Yeni mezun ya da ev kadını, kursa kagithanehem.meb.k12.tr adresinden başvurabilir. isteyenler www.tabgida.com.tr adresinden bilgi alabilir.

DÖNER USTASI VE KURYE ARANIYOR


KasapDöner markası ile hizmet veren Global Restoran’ın Genel Müdürü Bahar Özürün, 2017’de tüm şubelerinde en az 1 kadın döner ustası ve 1 kadın motor kurye istihdam edeceklerini söyledi. Kasiyer, garson, dönerci, lavaşcı ve ızgara ustası eğitimleri şirket içinde veriliyor. Başarılı olanlar işe alınıyor. Vasıflı veya yetiştirilmek üzere ilgilenen kadın-erkek,kariyer@kasapdoner.com adresinden başvurabilir.

KASAP SAYISI ARTIYOR


Migros ‘Kasap Yetiştirme Programı’ ile başta kadın adaylar olmak üzere kasap yetiştiriyor. 3 aşamalı programda ‘kasap’, ‘uzman kasap’ ve ‘şef kasap’ eğitimi veriliyor. Et işleme ve hazırlama teknikleri ile satış ve müşteri eğitimi sağlanıyor. Sonunda sertifika veriliyor ve uygun görülen adaylar şirkette işe alınıyor. Kasap olmak isteyenler, www.migros.com.tr adresinden bilgi alabilir.

YÖNETİCİ ADAYI YETİŞTİRİYOR


Sektörde 30 yılı geride bırakan Bereket Döner, kendi ustalarını yetiştiriyor. Bereket Döner Akademi, her hafta 50’yi aşkın personelini eğitiyor. Bereket Döner Direktörü Ahmet Murtezaoğlu, yakında sektörden gelen talepleri de değerlendireceklerini söyledi. Restoran yönetici adayı, döner ustası, kasiyer, mutfak personeli ve garson olmak isteyen www.bereketdoner.com.tr adresinden başvurabilir.

ÜCRETSİZ KURSLA MESLEK


Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) ile birlikte bir Perakende Okulu açtı. Satış danışmanı, kasiyer, kasap, manav, şarküteri uzmanı gibi mesleklerde eğitimi ücretsiz alan kursiyer, sektörde istihdam ediliyor. Çalışmak isteyen kadın-erkek herkes gidaperakendecileri.org adresinden bilgi alabilir.

Haberin Devamı