Dünya "Kaddafi güçleri muhalifleri idam ediyor"

"Kaddafi güçleri muhalifleri idam ediyor"

Paylaş
"Kaddafi güçleri muhalifleri idam ediyor"

Uluslararası Af Örgütü, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin, ülkede muhalifleri infaz ettiği bilgisine ulaştıklarını bildirdi

Örgütten yapılan açıklamada, Kaddafi güçlerinin yakaladığı muhaliflerin elleri arkalarından bağlanmış, başlarından vurulmuş cesetlerinin bulunduğu, ülkede başka insan hakları ihlallerinin yapıldığına dair de güçlü kanıtların olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, 6 haftadır Libya'nın doğusunda bulunan heyetlerin topladığı bilgilere göre Kaddafi güçlerinin, silahsız protestocuları kasten öldürdükleri ve çatışmalardan kaçan sivillere saldırdıkları bildirildi.

Örgüt, araştırmacılarının, Ecdebiye kenti yakınında 2 Libyalı muhalifin elleri arkalarından bağlanmış, başlarından vurulmuş cesetlerini gördüğünü, yine benzer 4 olayla ilgili güvenilir bilgi elde ettiklerini açıkladı.

Göçmenler tahliye edilecek Uluslararası Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika yöneticisi Malcolm Smart, bu cinayetlerin güçlü bir biçimde Kaddafi'ye bağlı güçler tarafından işlendikleri fikrini verdiğini ifade ederek, "Yakalanan bir savaşçının kasten öldürülmesi bir savaş suçudur" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, Uluslararası Göç Örgütü, Libya'nın kuşatma altındaki liman kenti Misrata'da sıkışıp kalmış binlerce göçmeni yakında tahliye etmeye başlayacağını bildirdi.

Merkezi Cenevre'de bulunan kuruluşun sözcüsü Jumbe Omari Jumbe basın toplantısında yaptığı açıklamada, Libya'nın liman kenti Misrata'da mahsur kalan binlerce göçmen işçiyi tahliye etmek üzere kiraladıkları bin yolcu kapasiteli bir feribotun dün İtalya'nın güneyindeki Brindisi'den hareket ettiğini belirtti.

Libya makamları ise dün gece yaptıkları açıklamada, Libya topraklarında insani yardım örtüsü altındaki tüm girişimlerin "sert bir direnişle" karşılaşacağını açıklayarak, silahlı Libyalıların Misrata'yı savunmaya hazır oldukları tehdidinde bulunmuştu.

İngiltere'den çağrı Öte yandan İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, NATO'yu Libya'daki sivil halkı korumak için çabalarını yoğunlaştırmaya çağırarak, diğer ülkeleri de ellerindeki imkanları bunun için kullanmaya davet etti.