Yazgülü Aldoğan Kaç kadın belediye başkanı oldu?
HABERİ PAYLAŞ

Kaç kadın belediye başkanı oldu?

İzmir Menemen Seyrek eski Belediye ve İzmir Kuşcenneti eski Başkanı Nurgül Uçar hatırlatıyor: Kadınlara yerel yönetimlerde seçilme hakkı verildiği 1930 yılından bugüne toplam 30 bin kişi belediye başkanı seçilmiş. Kaç tanesi kadın sizce? Bin, iki bin? Ne bini, ne yüzü, seksen bile değil, sadece 79! Zaten say deyince benim aklıma da bir Mersin, Hatay, Aydın, Tunceli geliyor.

Gerek milletvekili, gerek belediye başkanlığı konusunda oranladığınızda kadın oranı en yüksek BDP’de. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı 30’lu yıllarda verilmiş. Sonra? Tabandan gelmeyince oturmuyor tabii hareket. İşte böyle 79’da kalıyor! Nurgül Uçar’la Kuş Cenneti’nde Doğa Derneği’nin yaptığı bir program sırasında tanışmıştım. Belli ki gelinen durumu içine sindiremiyor, sindirilecek gibi de değil ki!

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Madem Sarıgül nazlanıyor

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde partilerin daha çok kadın aday göstermesini beklemek hakkımız. Bunu AKP yapacak değil. Başbakan kadın erkek eşitliğine inanmıyor, kabinesine bile göstermelik bir tek kadın alıyor. Demek ki CHP ve BDP’ye düşüyor açığı kapatmak. MHP zaten muhafazakar bir parti ve baksanıza Bahçeli, Gezi Direnişi’ne uzak durdu diye AKP’den aferin aldılar yine! Diyebilirsiniz ki CHP’de şimdiki sıkıntı kadın erkekten önce Sarıgül. Önce İstanbul adayı belli olsun. Hatırlatırım, Şişli’nin mavi gözlü bir belediye başkanı vardı, güzel oy alarak seçilmişti, belediyeden anladığından değil, sevildiğinden, güven verdiğinden; Fatma Girik! Sarıgül sevilen bir belediye başkanı, ama CHP’ye dönmek ve adaylığını koymak için kendini biraz da fazla ağırdan satmıyor mu? Keşke CHP muhteşem bir kadın aday bulsa, hem de popüler ve çok önceden hazırlansa adaylığa, öyle son bir ayda değil. Alır mı, alır!

Bodrum gecelerinde bale keyfi

Tatilciler döndü. İstanbul yükünü aldı. Şimdi durum normale döndüğüne göre artık ben gidebilir miyim? Yarından başlayarak bir süreliğine Bodrum’da olacağım. Niye Bodrum? Her yıl Devlet Opera ve Balesi’nin Deniz Bank’ın katkılarıyla düzenlediği Uluslararası Bale Festivali’ni izlemeye gidiyorum. Açılışı kaçırdım ama Sibirya Devlet Balesi’nden Spartacus’u izleyeceğim. Ruslar balede çok iyidir.

Kore’den tango

Daha da ilginci G. Korelileri izlemek olacak! G.Kore Ulusal Balesi’nden Black Cake Duende Tango’yu ciddi merak ediyorum! Uzak Asyalılar klasik batı kültürüne öyle meraklı ve öyle hırslılar ki en iyi virtiözler Asyalılardan çıkmaya başladı, sahneleri Japon, Koreli, Çinli sanatçılar sardı. İlk kez Koreli bir bale topluluğu izleyeceğim ve heyecanıma değecek diyorum. Ve bir Türk grup: Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden Amazonlar. Bana uyar! Baleyi, operayı yıllar önce bana sevdiren Ankara Devlet Opera ve Balesi oldu. Bütün Türkiye için de örnek ve okul oluşturmuşlardır. Umarım korkulan olmaz ve Kültür Bakanlığı’ndaki yeni düzenlemelerle operasız, balesiz kalmayız. O sürede ne varsa görmeli, ne me lazım! Uzun lafın kısası, bir on gün yokum. Dönüşte size Bodrum’un farklı yanlarını anlatırım.

Üniversiteli Kadınlar İstanbul’da buluşuyor

Gezi Olayları başladıktan sonra bazı büyük kongreler iptal oldu. Ne var ki çeşitli ülkelerden gelecek 600 kadın üç yılda bir toplanan dünya kongrelerini İstanbul’da yapma kararından caymadı. Dünya Üniversiteli Kadınlar Derneği, tıpkı Gezi Direnişi’nde en ön saflarda olan kadınlar gibi korkusuz ve dirençli olduklarını kanıtladı böylece. Zaten üzerinde çalışacakları konular da eğitim, şiddet, insan hakları, kadın ve kentleşme. 2013 IFUW konferansı dolayısıyla İstanbul’a gelecek kadınları ağırlayacak olan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı, kadın hakları aktivisti, hukukçu av.Nazan Moroğlu, 2011 yılından beri aile içi şiddetin önlenmesi için çalışıyor. TÜKD’nin konukları yarından başlayarak İstanbul’da olacak. İstanbul’a bayılacakları kesin ama kadınların konumunu nasıl bulacakları merak konusu!

Ne gülebildim, ne ağlayabildim!

Bir ihale ilanı rezaleti daha; bu kez Bolu Vilayeti Kadın Konukevi’ne malzeme alınacak, yasa gereği ihaleye çıkıyorlar ve ne yapıyorlar gazeteye verdikleri ilanda? Konuk evinin adresini yayınlıyorlar! Yasa gereği yayınlamaları gerekiyormuş. Evet ama yasa gereği ve güvenlik gereği, kadın konuk evinin adresinin de saklı kalması gerekiyor! Çünkü bu koca, baba, erkek kardeş denilen erkeklerden kaçıyor o kadınlar ve konuk evi filan değil orası, sığınma evi bildiğin. Onlar orada saklanıyor. Saklandıkları erkekler gelip de bulmasın, bulup da dövmesin, dövmekle kalmayıp öldürmesin, bıçaklamasın diye! Bundan önceki skandal güya öğretim üyesi alacaklardı hani. Kamuya ilan ediyorlar, adını da yazıvermişler, Ahmet başvursun diye! Rektör üzülüp istifa etmişti, burada kimse istifa etmeyecek tabii.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder