Tamer Heper İzin gerekir
HABERİ PAYLAŞ

İzin gerekir

Binamızda iki dükkan beş daire bulunuyor. Ben dükkanlardan birini meskene çevirmek istiyorum. Bunun için izin almak zorunda mıyım? A.K.

[[HAFTAYA]]

Bu tür sorularda binada kat mülkiyetinin bulunup bulunmadığı hususu önemli. Çoğunlukla binalarda kat mülkiyeti kurulu olduğu için, ben soruların içinde “kat mülkiyetimiz var” cümlesini görmediğim hallerde kat mülkiyeti tesis edilmiş kabul ediyorum. Çünkü kat mülkiyeti tesisi yerleşti. Bunu söylememin nedeni ise daha önceleri de açıkladığım gibi kat mülkiyeti tesisi mecburi değil, isteğe bağlı. Okuyucumun binasında da kat mülkiyeti var kabul ediyorum ve böyle bir değişiklik için izin gerekir diyorum. Bunun için kat maliklerinin tamamının iznini almak lazım. Ondan sonra da tapuda cins değişikliği yapmak lazım. Tapuda işyeri olarak görülen bir yer, mesken olarak kullanılamaz. Dolayısı ile tapudaki kaydın da meskene çevrilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Payınız değişiyor

Babama ait bir daire eşime verilmişti. Babam vefat etti. Çocuğumuz yok. Eşimin önce ölümü halinde bu daire kime kalır? D.T.

Eşinizin malvarlığı, eşinizin ölümü halinde kanuni mirasçılarına kalacaktır. Sizin durumunuzda, çocuksuz ölen eşin mirası şayet var ise ikinci derece mirasçılarla birlikte sağ kalan eşe intikal eder. İkinci derece mirasçılar ölenin ana-babası ve kardeşleridir. Şayet bunlar hayatta ise sağ kalan eş mirasın yarısını alır, ikinci derece mirasçılar da geri kalan yarıyı paylaşır. Bunlar da yoksa bu halde üçüncü derece mirasçılar devreye girer ki bu halde sağ kalan eş mirasın dörtte üçünü alır, geri kalanı üçüncü derece mirasçılar yani büyükanne-büyükbaba veya amca, hala, dayı, teyzeler paylaşır. Bunlar da yoksa mirasın tamamı sağ kalan eşe geçer. Eşinizin önce ölümü halinde sizin payınız yukarıda saydığım şekilde paylaştırılır. Şayet ikinci ve üçüncü derecede mirasçı yok ise bu halde söz konusu dairenin tamamı size kalacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder