Yaşam İyi bir baba olmak için uzmanlara kulak verin

İyi bir baba olmak için uzmanlara kulak verin

Paylaş
İyi bir baba olmak için uzmanlara kulak verin

Bir babanın bebeğine vereceği sevgi, destek, hoşgörü onun tüm hayatını değiştirebilir. İşte uzmanlardan iyi bir baba olmak için ipuçları

Baba, anne baba bebek aile üçgeninin ikinci koludur. Uzmanlar babanın bebek ve çocuk yaşamında etkin olmadığı durumlarda bu üçgenin bozulacağını bebekte ve çocukta güven duygusunun eksik kalacağını belirtmektedirler. Babanın bebeğine vereceği sevgi, destek, hoşgörü, onun yanında olması ve birlikte vakit geçirmesinin bebeğin sağlıklı gelişimi için önemli bir yer teşkil ettiği belirtilmektedir. İyi bir baba olmak için uzman tavsiyelerine kulak vermenizin, size babalık yolunda iyi bir rehber olacağının altı çizilmektedir.

“BABA ETKİN DEĞİLSE ÜÇGEN BOZULUR”


Aile üçgenin bir kolunu anne, diğer bir kolunu da babanın oluşturduğunu ifade eden uzmanlar, bebeğin ve çocukların bu üçgenin iki kolunun varlığı ile kendilerini güvende hissettiklerini belirtirler. Bu güven duygusunun bebeğin kişiliğinin oluşmasında ve sağlıklı gelişmesinde etkin rol oynadığı belirtilmektedir. Babanın bebeğin ve çocuğun hayatında yeterince etkin olmadığı durumlarda bu üçgenin bozulacağı, böylelikle bebeğin güven duygusunun eksik kalacağı belirtilir. Diğer bir taraftan, çocukların ve bebeklerin zihinsel gelişimlerinde ve akademik başarılarında babanın ilgisinin çok önemli bir faktör olduğunun da altı çizilmektedir.

“BABA İLGİSİYLE BÜYÜYEN BEBEKLER SORUMLULUK SAHİBİ OLUYOR”


Uzmanlar ilk aylardan itibaren babanın yakın ilgisi ve bakımıyla büyüyen bebeklerin sevgiyle güven açısından doyum sağladıklarını belirtiyorlar. Bu durumun bebeklerin çevreleri ile olan iletişimlerini kurmalarında daha istekli olmalarını sağlamanın yanı sıra ileri yaşlarda daha fazla sorumluluk üstlenmelerine neden olduğu belirtiliyor. Annenin bebeğin iç dünyasını beslediği ve temsil ettiği gibi babanın da bebeğin dış dünyasını temsil ettiğine dikkat çekiliyor. Bu nedenle babanın toplum içerisindeki duruşunun ve aldığı tavırların çocukların örnek aldığı tutumlar arasında yer aldığı ifade ediliyor.

MÜKEMMEL BİR BABA OLMAK İÇİN KENDİNİZİ ZORLAMAYIN!


Bebekleri ve çocuklarıyla etkili ve doğru bir iletişim kurabilmeleri için pek çok tavsiyelerde bulunan uzmanlar, babaların kendilerini mükemmel olacağım diye zorlamamaları gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle ilk kez bebek sahibi olacak olan babaların yaşayacakları duygu değişimlerinden korkmamaları ifade ediliyor. Babalığa ilk adımın atıldığı gebelik sürecinde yaşamış oldukları duygu değişimlerini aşmak için doğum öncesi kontrollere anne adayı ile birlikte gitmeleri öneriliyor. Bu sayede bebeğin gelişim sürecini yakından takip eden baba adayının gelecekte baba olma fikrine daha kolay alışacağı belirtiliyor. Bunun dışında baba adayının diğer babalar ile konuşmasının yaşadığı endişe ve korkuyu azaltması açısından fayda sağlayacağı belirtiliyor.

ANNE BABA BİRBİRLERİNE ZAMAN AYIRMALI


Anne ve babaların bebeklerini büyütürken birbirlerine vakit ayırmalarının önemli olduğuna değinen uzmanlar, bebekleri hayatlarının tek odak noktası haline getirmemelerini, işlerin düzene girmeye başladığı zaman birbirlerine daha fazla vakit ayırmaları gerektiğini ifade etmektedirler. Bebeklerini aile büyüklerinin yanına bırakarak yalnız kalabilecekleri bir ortamın yaratılması anna ve baba için rahatlatıcı ve birleştirici etki yaratacağına dikkat çekmektedirler.

İyi Bir Baba Olmak Hiç de Zor Değil


Haberin Devamı