Ekonomi 'İthal et helal değil'

'İthal et helal değil'

Paylaş
'İthal et helal değil'

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ithal edilen karkas etlerin İslami usüllere uygun kesilmediğini ileri sürdü

Türkiye’deki et sıkıntısından dolayı ilk olarak canlı hayvan ihracatı yapıldığına dikkat çeken Mustafa Dinç, daha sonra karkas etinde ithal edilmeye başlandığını söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Bu Türkiye için tehlikeli bir durum. Bildiğiniz gibi Avrup’da deli dana hastalığı var ve hastalık hala bitmedi. Türkiye, Avrupa Birliği’ne vermiş olduğu karkas et ithalatı taahhüdünü yerine getirmek için böyle bir yola

gitti. Fakat bu Türk halkının, hem sağlığını, hem de dini inançları yönünden uygun değil. Deli dana hastalığının kuluçka dönemi oldukça uzun olan ve hastalıklı eti yedikten 5 yıl sonra ortaya çıkan bir hastalık.

Şu an da tedavisi olmayan bir hastalık. Avrupa’da henüz bu hastalığın kökü kurutulmamışken karkas et ithalatının yapılmasını yanlış buluyoruz” dedi.

DOMUZ İLE DİĞER HAYVANLARA AYNI TESTERE

İthal edilen karkas etlerin Avrupa’daki mezbahalarda kesilerek ülkemize getirildiğini ifade eden Mustafa Dinç, şöyle devam etti: “Orada domuz ve diğer hayvanlar aynı testere ile kesiliyor.

Aynı askıya asılıyor ve aynı makinalardan geçiyor. Bunların tamamen dezenfekte edildiğini düşünmemiz zor. Bir önceki gün domuz takılı bir çengele ertesi gün inek takılıp aynı makinalarda parçalanarak Türkiye’ye getirilmesinin helal olduğunu düşünmüyoruz.

Kaldı ki, bu ithalatı yapan firmaların bu konuda hassasiyetlerinin olduğu kamuoyuna yansımış değil. Belki de et piyasasındaki fiyatların yükselmesine sebep olan bu firmalar, şu an da ithal et sektörüne yönelmiş durumdalar.

Bulgaristan’da, Macaristan’da, Almanya’da, Hollanda’da kesilen bu sığırların müslüman kasaplar tarafından tamamen hijyenik ortamlarda kesildiğini düşünmemiz zor.”

Mustafa Dinç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ithal et yanlışından biran önce vazgeçmesi gerektiğini ve sadece canlı hayvan ithal edilmesinin uygun olacağını söyledi.

Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA (DHA)

Haberin Devamı