Ekrem Sarısu İşverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

İşverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 1 Ocak 2007’den beri SSK’lıyım. 3300 gün primim var. İşten kendi isteğimle ayrılmak istiyorum. Mazeretim yok. Herhangi bir tazminat talep edebilir miyim? Rahman DEMİRCİ Cevap: Kendi isteğinizle ayrılmanız halinde kıdem tazminatı alamazsınız. Hatta işten ayrılırken ihbar önelinde bulunmazsanız, işverene 8 haftalık ücretiniz tutarında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilirsiniz. İşverene ihbar tazminatı ödememek için; işten ayrılacağınız tarihten 8 hafta önce, işten ayrılacağınızı işverene yazılı olarak bildirin.

[[HAFTAYA]]

Genel sağlık sigortası sona erse de başlayan tedavi hasta iyileşene kadar devam eder

Soru: Annem kanser tedavisi görüyor. Sosyal güvencesi olmadığından babamın üstünden sağlık yardımı alıyor. Ancak, annemle babamın boşanma davası devam ediyor. Eylül’de boşanma davalarının sonuçlanacağını ve boşanacaklarını tahmin ediyoruz. Rahmetli dedem SSK emeklisiydi. Boşanınca anneme dedemden aylık bağlatacağız. Ancak, aylığın birkaç aydan önce bağlanmayacağı söyleniyor. Aylık bağlanana kadar annemin tedavisini nasıl yaptıracağız. Özelde tedavi ettirme gücümüz yok. Ne yapmamız lazım? ZEYNEP K. Cevap: Annenizin sağlık yardımı alma konusunda kaygılanmanıza gerek yok. Çünkü, Genel Sağlık Sigortası İşlem Yönetmeliği’nin 32’nci maddesinin 10 numaralı bendi ‘Kanunun 60’ıncı maddesinde belirtilen genel sağlık sigortalı sayılma şartlarının yitirilmesi halinde, devam etmekte olan tedavi nedeniyle sağlanacak sağlık hizmetleri kişinin iyileşmesine kadar sürer’ hükmünü içermektedir. Buna göre; anneniz boşanması nedeniyle genel sağlık sigortası sona erse de başlayan tedavisinin iyileşene kadar sürmesi gerekiyor. Ayrıca, annenizin 20 Eylül 2012’de boşandığını varsayarsak, Eylül ayında babasından ölüm aylığı bağlanmasını talep etmesi halinde, 1 Ekim 2012’den itibaren yetim aylığı bağlanır. Bu tarihten itibaren genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımı almaya başlar. Bir diğer husus da annenizin, babanızdan boşandığı tarihi takip eden günden itibaren zorunlu olarak genel sağlık sigortalısı olmasıdır. Annenizin 20 Eylül 2012’de boşandığını varsaydığımızda, gelir testine de girmeyeceğine dair bir dilekçe yazarak, aylık bağlanacağı 1 Ekim 2012’ye kadar, 10 günlük 75 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alması da mümkün. Sonuç olarak, anneniz için endişeniz yersiz. Anneniz babanızdan boşansa da sağlık yardımı almaya devam eder. Mağduriyeti söz konusu olmaz.

Haziran 2014’te emekli olabilirsiniz

Soru: 2 Haziran 1965 doğumluyum. 11 Aralık 1985’te SSK’lı oldum. 2 Haziran 1986’da askere gittim. Kasım 1987’de askerden geldim. 25 Ağustos 1988’de Bağ-Kur’a geçtim. Ne zaman emekli olurum? Melih KONUK Cevap: Askerlik sürenizi borçlanırsanız Bağ-Kur’da 25 yıl prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğu için 2 Haziran 2014’te emekli olabilirsiniz.

6 yılın izin süresi 20 gündür

Soru: 1 Eylül 2006’da işe başlayan personelimize 1 Eylül 2012’den itibaren 14 gün mü yoksa 20 gün mü yıllık ücretli izin kullandıracağız? Murat TÜREN Cevap: Beşinci çalışma yılının izin hakkının 14 gün mü yoksa 20 gün mü olduğu uygulamada duraksamaya yol açmaktadır. Beşinci çalışma yılının ücretli izin süresi 14 gün olup altıncı yıl için de kullanılır. Altıncı çalışma yılının izin süresi 20 gündür. Çalışanınız 1 Eylül 2012’de altıncı yılını doldurmuş olacağından, yıllık izin süresi 20 gündür.

Kıdem tazminatı fonu kurulması, çalışan emeklilere yarar


Soru: 2002’de SSK’dan emekli oldum ve 5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. Yeni düzenlemeyle kıdem ve ihbar tazminatlarımın durumu ne olacak? Ayrıca bizlerin maaşı bordroda asgari ücret olarak gösteriliyor. Bu durumu düzelttirmek için ne yapmalıyım? Muvaffak ALTUĞ Cevap: Henüz yürürlüğe giren yeni bir kanun yok. Ortada kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin bir yasa tasarısı var. Tasarı aynı şekilde yasalaşırsa, sizin gibi emekli çalışanların da kıdem tazminatı güvenceye kavuşacak. Çünkü çalışan emekliler, işveren haksız yere işten çıkartmadığı veya kendileri haklı bir nedenle iş sözleşmesini feshederek işten ayrılmadığı sürece kıdem tazminatı alamıyor. Yeni yasa yürürlüğe girdiğinde işveren, çalışan emekli adına fona her ay kıdem tazminatı için, kıdem primi adıyla bir para yatıracak. Emekli de diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatı hakkına kavuşacak.

Çalışarak ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayınca emekli olabilirsiniz

Soru: 10 Ocak 1966 doğumluyum. 23 Mayıs 1983’te SSK’lı oldum. 31 Mayıs 1986’ya kadar 548 gün prim ödedim. 8 Ekim 1988’de Bağ-Kur’a geçtim ve 20 yıl, 5 ay, 23 gün prim ödedim. 30 Ocak 2010’dan beri SSK’lıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Mehmet SAL Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. 30 Ocak 2010’da başlayan sigortalı çalışmanızı aralıksız olarak 30 Temmuz 2013’e kadar devam ettirerek, priminizi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK şartlarıyla emekli olma hakkı elde edersiniz. SSK’da 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. 10 Ocak 2010’da başlayan çalışmanızla ödediğiniz primi 1260 güne tamamlayacağınız 30 Temmuz 2013’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder