Sağlık İstenmeyen düşünceleri bastıran kimyasal bulundu

İstenmeyen düşünceleri bastıran kimyasal bulundu

Paylaş
İstenmeyen düşünceleri bastıran kimyasal bulundu

Bilim adamları, beynin 'hafıza' bölümünde istenmeyen düşünceleri bastırmamızı sağlayan bir kimyasal keşfetti

Sonuçları "Nature Communications" dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde bir grup katılımcıya söz dizilerini ilişkilendirmeleri öğretildi.

Çile/hamamböceği, yosun/kuzey gibi bağlantısız kelime çiftlerini ilişkilendiren katılımcılardan daha sonra kelime çiftinin ilki yeşil gösteriliyorsa eşini hatırlamaları, kırmızı ise eşini hatırlamaktan kaçınmaları istendi. Bu sırada katılımcılara emar ve beyin kimyasını ölçen bir işlem yapıldı.

Katılımcıların düşüncelerini bastırmaya çalıştıklarında beyinlerinin kilit bölgelerinde neler yaşandığını görmek isteyen bilim adamları, bu yetinin, mesajların sinir hücreleri arasında geçişini sağlayan GABA kimyasalına bağlı olduğunu tespit etti.
Cambridge Üniversitesi'nde görevli Dr. Taylor Schmitz ve Prof. Michael Anderson tarafından yürütülen çalışmada, beynin hafızayla bağlantılı bölümü hipokampusta GABA yoğunluğu, kişinin istenmeyen düşüncelerini ve anıları aklına getirmemesini sağlıyor.

SORULARA ÇÖZÜM OLACAK

Keşif, kaygı bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ve hipokampusta "hiperaktivetinin" gözlendiği şizofreni gibi rahatsızlıklar konusunda uzun süredir cevaplanamayan bazı sorulara çözüm getirebilecek.


Haberin Devamı