Ekonomi İşten çıkana 3 tazminat

İşten çıkana 3 tazminat

Paylaş
İşten çıkana 3 tazminat

Eğer işveren, çalışanı iyi niyet kuralları ve dürüstlük ilkesine aykırı davranarak işten çıkarırsa işçinin kıdem ve ihbar tazminatının dışında üçüncü bir tazminatı daha alması gündeme geliyor...

ÇOĞU KİŞİ BİLMİYOR!


Çalışanların çoğu kıdem tazminatını bilir. İhbar tazminatı bilen de azdır. Ancak bir tazminat var ki yaklaşık 20 milyon sigortalı çalışanın çoğunun haberi yok. Bilinmeyen bu tazminatın adı ise ‘kötü niyet tazminatı’dır. Kötü niyet tazminatı nedir? Hangi durumlarda alınır? Açıklayalım. Otuz ve daha fazla işçinin çalıştığı işyerlerinde çalışan ve en az 6 ay kıdemi olan çalışanlar iş güvencesi kapsamındadırlar.

İŞ KANUNUYLA DÜZENLENİYOR


İş güvencesi kapsamında olan işçilerin geçerli bir sebep olmaksızın işverence iş sözleşmeleri feshedilirse işe iade davası açma hakları vardır. İş güvencesi kapsamında olmayanların (belirsiz süreli sözleşmeyle çalışanlar) işe iade dava açmaları mümkün değil. Ancak iş güvencesi kapsamında olmayanlar için ekstra tazminat hakkı var. Kıdem ve ihbar tazminatlarının dışında olan bu kötü niyet tazminatı 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesiyle düzenleniyor.

3 YILDAN FAZLAYSA 8 HAFTA


Örneğin; 30 kişiden az işçinin çalıştığı bir iş yerinde 5 yıllık kıdeminiz var. Sigortanızın eksik yatırılması veya fazla mesainizin ödenmemesi nedeniyle işvereni SGK’ya, Çalışma Bakanlığı’na şikayet ettiniz veya dava açtınız. Ya da işveren aleyhine dava açan çalışma arkadaşınıza tanıklık ettiniz. İşveren de fesih hakkını kötüye kullanıp bu yüzden sizi işten attı. Bu durumda, 5 yıllık kıdeminize göre 8 haftalık brüt ücretiniz tutarında ihbar tazminatına hak kazanırsınız.

DAVA AÇMAK GEREKİYOR!


İş sözleşmeniz işvereni şikayet ettiğiniz veya işveren aleyhine tanıklık yaptığınızdan dolayı işverence kötü niyetle feshedildiği için 8 haftalık ihbar süresinin üç katı tutarında yani 24 haftalık ücretiniz tutarında kötü niyet tazminatı talep hakkınız da doğuyor. İş sözleşmeniz haksız olarak feshedildiği için 5 aylık tutarında kıdem tazminatınızın ve 8 haftalık ihbarın da ödenmesi gerekiyor. Ücret alacakları için 10 yıl içinde dava açılabilir.

Haberin Devamı