Ekrem Sarısu İşten ayrılmanızın üzerinden 5 yıl geçmemişse dava açabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

İşten ayrılmanızın üzerinden 5 yıl geçmemişse dava açabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: 1964 doğumluyum. 1988’de ilk sigorta girişim yapıldı. Çoğu yerde SSK’lı gösterilmemişim. O zamanlar ben de konuya çok vakıf olmadığım için araştırmasını yapmamıştım. Şimdi babamdan maaş alıyorum. Ancak tabii ki yeterli olmuyor. Kendi emekliliğimi araştırdım. Adıma herhangi bir kayıt bulamadım. En son SSK’lı olduğum işyeri sorgulamasında 12 günüm olduğunu öğrendim. Bununla ilgili ne yapabilirim? Emekli olabilir miyim? Emekli olabilirsem, babamın maaşı kesilir mi? Babam SSK emeklisi. ● Gül SESSİZ

Cevap: 1988’de girişiniz yapılmış, adınıza çalışma süresi bildirilmemişse, o işyeri hakkında hizmet tespit davası açabilirsiniz. Bildirilmeyen çalışma sürenizi belge veya şahitle ispatlarsanız 1988’de çalıştığınız işyerindeki günlerinizi kazanabilirsiniz. Diğer işyerlerine girişiniz bildirilmişse aynı şekilde dava açabilirsiniz.

Girişiniz bildirilmemişse, işten ayrılma tarihi üstünden 5 yıl geçmişse hakkınız zamanaşımına uğradığından dava açamazsınız. 5 yıl geçmemişse, o işyerleri için de dava açabilirsiniz. Sigortalı çalıştığınızda veya emekli olduğunuzda babanızdan aldığınız yetim aylığı kesilir. Ancak, isteğe bağlı prim ödeyerek, Bağkur’dan emekli olmanız mümkün. İsteğe bağlı olarak 5400 gün (15 tam yıl) prim ödediğinizde emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanıp 58 yaşınızı dolduracaksınız

Soru: 2 Nisan 1965 doğumluyum. 1 Eylül 1983’te işyerimi açtım. Bağkur’dan ‘giriş bildirgesi’ diye bir belge gelmeyince, kendi isteğimle 4 Ekim 2000’de Bağkur’a giriş yaptım. Bugüne kadar primlerimi düzenli şekilde ödedim. 18 ay askerlik borçlanmasını yaparsam, ne zaman emekli olabilirim? Geriye dönük ödeme yaparak da emekli olabilir miyim? ● Ümit TELLİ

Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, yaş haddinden emekli olmak için; 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli olduğundan, borçlanmadan sonra faaliyetinize son verip bundan sonra prim ödemeseniz de 58 yaşınızı dolduracağınız 2 Nisan 2023’te emekli olabilirsiniz.

Geriye doğru borçlanma yapma hakkınız yok. Borçlanarak emekli olamazsınız. 1983’ten Bağkur kaydı için mevcut yasanın değiştirilmesi gerekiyor.

Babanızın 3 yılı için ikramiye farkı 150 lira

Soru: Babam 1981’de Emekli Sandığı’ndan emekli olup, 1991’de vefat etti. Hizmeti 33 yıl 5 ay. Annem babadan aylık alıyor. Babamın yeni yasaya göre; 30 yıldan fazla hizmet süresi için annem, emekli ikramiyesi alabilir mi? ● Oğuz GÜNDEREN

Cevap: Babanızın 30 yıldan fazla olan 3 yıllık hizmet süresi için emekli ikramiyesi alabilirsiniz (bir yıldan az süre için ikramiye ödenmediğinden 5 ay için ikramiye alamazsınız). Emekli ikramiyeleri; emekli olunan tarihteki memur maaş katsayıları ile hesaplanıyor. Bu yüzden babanıza küçük bir emekli ikramiyesi hesaplanır. Ancak, bir yıl için ödenecek emekli ikramiyesi 50 liradan az olamadığından, 3 yıl hizmet süresi için 150 lira emekli ikramiyesi alırsınız.

Primi 5000 güne tamamlamalı ya da 60 yaşı doldurmalısınız

Soru: 3 Kasım 1960 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1 Kasım 1976. 3342 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Mahmut ÜSTÜNDAĞ

Cevap: İki şekilde emekli olamanız mümkün.

1) Muhtemelen 20 ay askerlik yaptınız. Askerliğinizi borçlanıp 1058 gün de prim ödeyerek toplam priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte.

2) 258 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 3 Kasım 2020 tarihinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder