Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İstekte azalma yapabilir
HABERİ PAYLAŞ

İstekte azalma yapabilir

Haberin Devamı

Erkeklerdeki saç dökülmesi testosteron yani erkeklik hormonu varlığında gerçekleşir. Dökülmeyi engellemek için kullanılan ilaçlar testosteronu bloke eder, sertleşme sorunu ve isteksizlik görülebilir. Bu nedenle ilacın saç derisine sürülen formu tercih edilir.

SORU: Ereksiyon kalitem azaldı

35 yaşındayım, bekarım. 1.80 boyunda 100 kiloyum. Saç dökülmesi için kullandığım ilaç erektil disfonksiyon ve libido azalması yaptı. Spotan ereksiyonlar azaldı, gece rüyalanmaları bitti.

Boşalmadan sonra çok daha geç uyarılıyorum. Bu ilaç FDA onaylı olmasına rağmen ereksiyon kalitemi azalttı, cinsel fonksiyonlarımı köreltti. Doktor “Psikolojiktir o yan etkiler” diyor. Yorumunuz nedir?

CEVAP

Erkeklerde saç dökülmesi genetik faktörlere bağlı olup belli bir yaştan sonra testosteron hormonu varlığında gerçekleşir. Saç dökülmesini engellemek için kullanılan ve Finasterid içeren ilaçlar testosteronu bloke etme mekanizması üzerinden çalıştığından bahsettiğiniz sertleşme sorunu, libido azalmasına neden olabilir. Bu nedenle ağızdan değil, saç derisine sürülen formu kullanılarak bu yan etkilerin azaltılması önerilir.

Bununla beraber, kişinin testosteron düzeyi, kullandığı finasterid dozu, psikolojik durumu ve yaşı gibi birçok faktörde etkili olabilir.

SORU: Yeterli olur mu?

Mastürbasyon yaptığımda 2-3 damla meni geliyor. Bu miktar çocuk yapmak için yeterli mi?

CEVAP

Çocuk olması için meni miktarı en önemli etken değilse de yaklaşık 1,5 cc’den az meni gelmesi de bir sorun olduğunun göstergesidir. Meni kanallarında veya keselerindeki bu sorunların mikrocerrahi veya endoskopik yöntemler ile düzeltilerek çocuk sahibi olunması mümkündür. Oncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak sorunun tam olarak ne olduğunun teşhis edilmesini sağlamalısınız.

SORU: Ameliyat olsam mı?

Sol varikoselim var. Test sonuçlarım iyi. Son sperm testi 62 milyon. Değerleri yazıyorum. Mikrocerrahi ameliyat düşünüyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Varikosel tanısı dopler vs. filmler ile konulmaz, sadece bu konuda deneyimli bir ürolojiandroloji uzmanının uygun koşullarda yapacağı hassas bir el muayenesi ile saptanabilen varikosellerin klinik olarak anlamı vardır. Dopler ultrason ile varikosel tanısı konusunda 1990’lı yıllarda bizim de katıldığımız çalışmalar yapılmış ve günümüzde tanı yönteminin yaygın kullanımı artık terk edilmiştir.

Varikosel ameliyatı sadece bozulan sperm değerlerini düzeltmek ve kötüye gidişi engellemek için mikrocerrahi teknik ile yapılmaladır. Sadece kaliteli ve androloji departmanı olan laboratuvarlarda yapılan spermiyogram testleri anlamlıdır. Bu nedenle hastalarımın gönderdiği muhtelif yerlerde yapılmış tetkiklere yorum yapmamayı tercih ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder