Ekrem Sarısu İsteğe bağlı sigortalılar için özel düzenleme lazım
HABERİ PAYLAŞ

İsteğe bağlı sigortalılar için özel düzenleme lazım

Soru: 1955 doğumluyum. 1976’da kamuda SSK’lı olarak işe başladım. 1986’da işten ayrıldım ve evlendim. 1987’de doğum yaptım. Doğum borçlanmasından faydalanabiliyor muyum? 2004’te 6 ay isteğe bağlı prim ödemesi yaptım. Ama devam ettiremedim. Borç yapılandırma affından faydalanabilir miyim? Ne zaman emekli olabilirim? Bertan PETENKAYA Cevap: 1) 1987’deki doğumunuzdan sonra iki yıl süresince sigortalı çalışmanız olmadığından, doğum borçlanması yaparak 720 gün sigorta süresi kazanabilirsiniz. 2) Belirttiğiniz dönemde art arda üç ay prim ödenmediğinde, isteğe bağlı sigorta, primi ödenen son ayın sonu itibarıyla kapatılıyordu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

2004’te en son prim ödediğiniz ayın sonu itibarıyla dosyanız kapatıldığından, ortada prim borcunuz bulunmadığından çıkacak yasadan yararlanamazsınız. Ancak, sizin gibi art arda üç ay prim ödemediğinizden dosyası kapatılan isteğe bağlılar için özel bir düzenleme yapmaları halinde, ödeme kolaylığından yararlanabilirsiniz. Umarız bugüne kadar yapılmayan düzenleme yapılır da siz ve sizin gibi isteğe bağlı prim ödeyenlerin mağduriyeti giderilir.

Doğumdan sonra iki yıl içindeki prim ödenmeyen süreler borçlanılabilir

Soru: Eşim 2 Nisan 1968 doğumlu. 1 Eylül 1984’te SSK’lı oldu. 900 gün primi var. 3600 günü tamamlarsa ne zaman emekli olabilir? 1987 ve 1991 yıllarında 2 doğum yaptı. Doğum borçlanması yapabilir mi? Ali Cevap: Eşiniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı 2 Nisan 2026’da emekli olabilir. Eşinizin her doğum sonrasında, prim ödenmeyen iki yıllık boş süresi varsa, olduğu anlaşılıyor, iki doğumu için borçlanma yaparak toplam 1440 gün kazanabilir.

Eşiniz primini 3600 güne tamamlamalı

Soru: Eşim 1967 doğumlu. 1984’te SSK’lı oldu. 120 gün primi var. Eşimin emekli olabilmesi için kalan primlerini toplu ödeyebilir miyiz? Oğuzhan KARASLAN Cevap: Mevzuatta geçmiş günlere toplu prim ödenerek gün kazanılamıyor. Eşiniz emekli olmak için, 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. 4/b sigortasına (Bağ-Kur) isteğe bağlı olarak 74 ay (2220 gün) prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, kalan 1260 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak, prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 2025’te 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Eşiniz 1984’ten sonra iki doğum yapmışsa, doğumları arasında iki yıl süre olması şartıyla borçlanarak 1440 gün kazanabilir (4 yıl).

Haberin Devamı

Beş aylık prim borcunu sildiremezsiniz

Soru: 1998’de bir işyeri açtım. İki yıl sonra kapattım. Sigorta primlerimi incelerken 2000 lira Bağ-Kur borcumu fark ettim. Bu borç, dükkanın açılış tarihine tekabül ediyor. Tüm makbuzlarım elimde. Gerçekten ilk 5 ayın primi ödenmemiş. Muhasebecim, ilk açılışta dört-beş ay toplu olarak sonradan ödenir, dedi. Fakat bize buna dair bir bilgi ya da tebligat gelmedi. Bu borcu ödeyecek durumum yok. Bu borcu sildirme imkanım var mı? Prim affından yararlanabilir miyim? Özcan BUL Cevap: Beş aylık Bağ-Kur prim borcunuzu sildirme şansınız yok. Prim borcunu ödemek zorundasınız. Ancak, Başbakan ve ilgili bakanların yaptığı açıklamalardan ay sonuna kadar veya en geç Kasım ortalarına kadar prim ve vergi borçlarına ilişkin ödeme kolaylığı getirileceği anlaşılıyor. Ödeme kolaylığından yararlanarak, prim borcunuzu gecikme zammının bir bölümünden kurtularak ve taksitle ödemeniz mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

Vergi borcundan kurtulmak için mirası reddetmek gerekiyor

Soru: Bir yakınımız vefat etti. 30 bin lira vergi borcu var. Eşinin ve çocuklarının durumu bu borcu ödemeye müsait değil. Ayrıca vefat eden kişinin 500 gün SSK’ya, 2100 gün Bağ-Kur’a prim ödemesi bulunuyor. Bağ-Kur’a da 9800 lira borcu var. Eşi ve çocuklarına maaş bağlanabilir mi? Mahmut BAKIR Cevap: Vefat eden kişinin mirasçılarına bıraktığı borç tutarı, bıraktığı mallardan fazlaysa ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde mirasçıların mirası reddetme hakları var. Miras reddedildiğinde mirasçılar, ölen kişinin borçlarını ödemekten kurtulur. Vefat eden kişinin 5 yıldan fazla sigorta süresi ve 1800 günden fazla prim ödemesi olduğundan, eşine dul, çocuklarına yetim aylığı bağlanabilir. Ancak bu aylıkların bağlanması için Bağ-Kur prim borcunun ödenmesi zorunlu. Miras reddinin aylık bağlamaya olumsuz bir etkisi yok.

70 gün askerlik borçlanması yeterli

Soru: 3 Şubat 1964 doğumluyum. Ekim 1984’te askere gittim. 21 Nisan 1986’da terhis oldum. 3 Şubat 1987’de SSK’lı oldum. 6094 gün prim ödedim. Ne kadar askerlik borçlanması yaparak, ne zaman emekli olabilirim? Halim ŞAMAK Cevap: Askerlik sürenizin 70 gününü borçlanmanız, başlangıç tarihinizi 70 gün geri götürerek 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlar. Borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi 49 yaşınızı dolduracağınız 3 Şubat 2012’de emekli olabilirsiniz.

Emekliliğe esas derecenin SSK sürelerinize göre belirlenmesi gerekiyordu

Soru: 1 Mart 1975 doğumluyum. Aralık 2003’te memur olarak işe başladım. 6 Haziran 1996’da SSK’lı oldum. 743 gün primim var. Bu 743 günü Emekli Sandığı’na aktarmam gerekiyor mu? Ne zaman, kaç yaşında emekli olabilirim? Ahmet ÖZTÜRK Cevap: SSK sürelerinizi memuriyet hizmetinizle birleştirmek zorundasınız. Ancak, bu emekli olacağınız yaşı değiştirmiyor. 25 yıl prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmetlerinizi birleştirip, 8 Kasım 2026’ya kadar çalışarak, hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Memuriyete başladığınız tarihte, SSK’lı sürelerinizi çalıştığınız kuruma bildirerek hizmetlerinizi birleştirmeniz gerekiyordu. Çünkü, SSK’lı çalışma sürenize göre emekli aylığınıza esas dereceye intibakınızın yapılması ve emekli keseneklerinizin intibak yapılan derece ve kademe üstünden kesilmesi lazımdı. Fazla kesenek farkı ve faiz ödememeniz için geciktirmeden hizmetinizi birleştirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder