Ekonomi İşte yeni Merkez Bankası Başkanı

İşte yeni Merkez Bankası Başkanı

Paylaş
İşte yeni Merkez Bankası Başkanı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanlığı'na, eski Başkan Yardımcısı Erdem Başçı getirildi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başçı'nın atamasını onayladı.

EN BÜYÜK ADAY BAŞÇI'YDI

Piyasalarda Durmuş Yılmaz'ın yerine gelecek olan başkan için en büyük aday olarak Başçı'nın ismi geçiyordu. Başçı, en son olarak Bloomberg'in yaptığı ankette de 19 ekonomistten 14'ünün adayı olarak açık ara önde çıkmıştı.

Başçı'nın ismi 2006 yılında Durmuş Yılmaz başkan olmadan önce de başkan adayı olarak geçmiş, ancak hükümet tercihini Yılmaz'dan yana kullanmıştı.
Başçı 2003 yılından bu yana Merkez Bankası'nda çalışıyor. Erdem Başçı 5 yıl boyunca Merkez Bankası Başkanı görev yapacak.

ERDOĞAN 'ZİHİNSEL OLARAK HAZIRIZ' DEMİŞTİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nda Durmuş Yılmaz’dan boşalacak başkanlık koltuğu için adaylarının hazır olduğunu söylemişti.

Erdoğan, " Zihinsel olarak hazırız. Biz hazırlığımızı yaptık, bakanımla da değerlendirmeleri aramızda yaptık ve hemen Bakanlar Kurulu’ndaki imzayı arkadaşlarımız hazırlayacaklar, tamamlayacaklar ondan sonra da Köşk’e göndereceğiz. Köşkten çıktıktan sonra belli olursa iyi olur" ifadesini kullanmıştı.

ERDEM BAŞÇI KİMDİR?

1966 yılında Ankara'da doğan Başçı, İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Koleji'nde 1983 yılında tamamladı; ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden 1987 yılında yüksek şeref derecesiyle mezun oldu.

Bilkent Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisans Programı'nı 1989 yılında birincilikle bitirdi. Bilkent Üniversitesi'nden İktisat dalında Yüksek Lisans (1990) ile ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi’nden İktisat Master (1993) derecelerini aldıktan sonra, Bilkent Üniversitesi'nden İktisat Doktoru (1995) unvanını aldı. 1995 – 2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı.

1999 yılında YÖK'ten Doçent unvanını alan Başçı'nın araştırma yaptığı ve ders verdiği konular arasında Para İktisadı, Finansal İktisat, Makro İktisat Kuramı ve Matematiksel İktisat bulunyor. Dr. Başçı, İngiltere'deki York Üniversitesi'nde 1999 yılında misafir öğretim üyesi olarak da dersler verdi ve uluslararası kongrelerde çok sayıda tebliğ sundu.

Dr. Başçı'nın akademik çalışmaları, Oxford Economic Papers, Journal of Banking and Finance, Journal of Economic Dynamics and Control ve Journal of Mathematical Economics gibi dergilerde yayınlandı. Başçı'nın iktisat literatürüne teorik katkılarının yanı sıra Türkiye ekonomisi üzerine yayınlanmış çalışmaları da bulunuyor.

2

Haberin Devamı