Yaşam İşte Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu

İşte Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu

Paylaş
İşte Türkiye'nin ilk yerli akıllı telefonu

Türk tasarımcı ve mühendisleri tarafından geliştirilen, 'Gebze' kod adlı, Türkiye'nin ilk yerli akıllısı Turkcell T40 bugün tanıtıldı

Turkcell’in yerli akıllı cep telefonu Turkcell T40 görücüye çıktı. BTK Başkanı Tayfun Acarer ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in katıldığı basın toplantısıyla tanıtılan Turkcell T40, teknolojik özelliklerinin yanı sıra, Türk kullanıcıların alışkanlıklarına göre geliştirilmiş ara yüzüyle dikkat çekiyor.

Toplantıda telefonun özellikleri hakkında bilgi veren Ciliv, "Turkcell bugüne dek 1 milyona yakın T serisi akıllı telefon sattı ve bu sayede, ekonomiye yaklaşık 500 milyon TL katkıda bulundu. Turkcell’in yeni akıllısı Türk tasarımcı ve mühendisler tarafından geliştirildi" diye konuştu.

'YERLİ AKILLI TELEFON ÜRETİMİNE HERKES KAFA YORMALI'

Toplantıda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de "Özellikle yerli akıllı telefon üretimine herkesin kafa yorması gerekiyor. Türkiye yıllık yaklaşık 16 milyon cep telefonu ithal ediyor. 2013’ün ilk altı aylık dönemine baktığımızda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7’lik bir artışla 6.2 milyon adet cep telefonu ithal edildiğini görüyoruz. Yine yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında, 2013’ün ilk yarısında yüzde 11 artış var. Büyük kısmını akıllı telefonların oluşturduğu bu ithalatın cari açık üzerindeki yükünün hafifletilmesi hepimizin hedefi olmalıdır. Bugün burada bu adımların somut örneğini görmekten büyük heyecan duyuyorum. Son teknolojiyi yerli tasarımla buluşturan Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu hayırlı olsun" diye konuştu.

ÖZEL ANDROİD ARAYÜZÜ

"Gebze" kod adı verilen telefon, Türk mühendislerinin geliştirdiği özel Android arayüzü, Türk dokunuşları taşıyan arka kapak, ses tasarımları ve Türk insanının gün içerisinde en çok kullandığı uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayan "kart ekranı" barındırıyor.

T40'TA 'TÜRK DOKUNUŞU'

Turkcell T40 "kilit ekranı", okunmamış mesaj, cevapsız çağrı ve e-postalarınızı cihazı açmadan görüntülemenizi ve tek bir dokunuşla yanıtlamanızı sağlıyor. Toplam 9 karttan oluşan "kart ekranı"nda ise favori kişiler, sık kullanılan uygulamalar, mesajlar, e-posta, fotoğraflar, entegre bulut uygulaması, Facebook, takvim ve arama kısayolları bulunuyor.

T40’ın mesaj, alarm, zil vb. sesleri de yine bağlama, vapur sesi gibi Türkiye’ye özgü esintiler taşıyor. Ancak cihazın tasarım özellikleri arasında en dikkat çekici olan, arka kapakta kilimden dantele, nazar boncuğundan İznik çinisine ve laleye dek Anadolu coğrafyasının tarihi ve kültürel değerlerinden esinlenen alternatifler sunulması.

GELİŞMİŞ SES ÖZELLİKLERİ

HD ses özelliği ile konuşma esnasında duru ve anlaşılır ses iletimi ile daha iyi bir ses deneyimi sağlayan cihaz, konferans konuşmalarında ve ses tanıma sistemlerinin kullanımında da öne çıkıyor.

DHA

2

Haberin Devamı