Siyaset İşte o gün 12 Eylül
Paylaş
İşte o gün  12 Eylül

Akdamar Kilisesi'nin 12 Eylül 2010'da ibadete açılacağı açıklandı

PATRİKLİĞİN MERKEZİ

Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan 1088 yıllık tarihi Akmadar Kilisesi, Ermeni Patrikliği’nin merkezi sayılıyor. Akdamar Kilisesi, 2007’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 4 milyon TL’ye restore edilmişti. Ermeniler, Akdamar Kilisesi’nin düzenli ayin yapılan bir kilise olarak açılmasını istemişti. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Atilla Koç, “Akdamar Kilisesi’nin tarihi eser niteliğinde müze olarak açılışına davetlisiniz” ifadesiyle Ermenistan heyetini Van’a davet etmişti.

HAÇ VE ÇAN ISRARI

Ermeni cemaati temsilcileri ise Kültür Bakanı Atilla Koç’a gönderdikleri mektupta, kilisenin orjinal adı olan “Ahtamar Surp Haç Kilisesi” adıyla anılmasını ve kiliseye haç ve çan konulmasını istemişti. Ancak tarihi kilise 29 Mart 2007’de haçsız ve çansız olarak Anıt Müze olarak ziyarete açılmıştı. Açılış törenine katılan Ermeni Patriği Mesrob II, “Burası bir kilisedir” diyerek Akdamar’a haç konularak yılda bir kez ayin düzenlenmesi talebini bir kez daha yinelemişti.

ERMENİ AÇILIMI

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da bu talebe İngilizce “Maybe one day” (Belki bir gün) yanıtını vermişti. Aradan iki geçti. Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için 10 Ekim’de protokol imzalandı. Protokolle iki ülke arasındaki sınır kapısının açılması öngörülüyordu. Hükümetin Ermeni açılımını destekleyen turizmciler de sık sık Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılmasını gündeme getirdi. Beklenen haber Van Valisi Münir Karaloğlu’ndan geldi.

AKDAMAR’A İLGİ ARTACAK

Vali Münir Karaloğlu Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılması için Kültür Bakanlığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını belirterek “12 Eylül 2010’da bütün Ermeni vatandaşlarımızı Akdamar Kilisesi’nde ibadete bekliyoruz” dedi. Van’a en çok turist Ermenistan’dan geliyor. Ermeni Patrikliği’nin merkezi sayılan kilisenin ibadete açılmasıyla Van’ın Ermeni turistlerin akınına uğraması bekleniyor.

KİLİSE DÖRT YAPRAKLI YONCA ŞEKLİNDE

Akdamar Kilisesi yörede hüküm süren Vaspurakan hanedanınca, Kral I. Gakik tarafından M.S. 915-921 yılları arasında Mimar Keşiş Manuel’e yaptırılmış. Kubbeli, dört yapraklı yonca biçimli haç şekline sahip kilise, kırmızı kesme tüf taşlarıyla inşa edilmiş. Kilisenin dış duvarlarındaki taş kabartmalarda dini konuların yanı sıra, saray hayatı, av sahneleri, insan ve hayvan figürleri tasvir ediliyor.

2

Haberin Devamı