Beden Sağlığı İşte mutfak kazalarına karşı dikkat edilmesi gereken noktalar

İşte mutfak kazalarına karşı dikkat edilmesi gereken noktalar

Paylaş
İşte mutfak kazalarına karşı dikkat edilmesi gereken noktalar

Her gün mutfakta olan, mutfak işleriyle uğraşan, yemek yapanların özellikle sakındıkları ancak buna rağmen sıklıkla başlarına gelen sorunların başında gelir mutfak kazaları. Peki mutfak kazaları derken ne anlıyoruz veya ne şekilde bu kazalarla karşı karşıya kalıyoruz?

Ne kadar dikkat edersek edelim keskin bıçakların veya kesici cisimlerin verdiği hasarlardan kurtulmanın pek mümkün olmuyor.

Özellikle sebze ve meyveleri doğrarken farkına varmadan kestiğimiz parmağımızda, konserve açarken yaraladığınız elimizde veya elde yıkadığımız bardak kırıldığı anda durdurmakta zorlandığınız kanamalarımız neticesinde tendonumuzu, damarımızı hatta sinirinizi dahi kesmiş olabiliriz.

"Ellerimiz her şeyimizdir" diyen Prof. Dr. Eftal Güdemez, eğer ellerimizi tam fonksiyonda kullanamazsak hayat kalitemizin de bir o kadar bozulacağını belirtiyor ve "Ellerimizi sadece mutfakta iş yaparken değil hayatımızın her alanında kullanıyoruz ancak öne diyor.

TENDONUNUZ KESİLDİĞİNDE NE YAPMALISINIZ?

"Elinizin iç tarafında, avuç içi ve parmaklarınızın içten kesildiği durumlarda eğer parmağınızı bükemiyor ve hareket ettiremiyorsanız bu tendonunuzun zarar gördüğü anlamına geliyor. Acilen bir el cerrahına görünmeli ve doktorunuzun muayenesi sonrası koyacağı teşhişle tedavinize başlamalısınız" diyen Prof. Eftal Güdemez, önemsenmeyen, uzun süre onarılmayan tendonların zamanla lastik gibi geriye kaçtığını ve tedavi sürecini sıkıntıya soktuğunu söylüyor.



MUTFAK KAZALARINA KARŞI BUNLARA DİKKAT!

- Bıçağı kendinizden mümkün olduğu kadar uzakta tutarak çalışın.

- Yaptığınız işe uygun bıçak seçimi çok önemlidir. Küçük bıçakla büyük sebzeler doğramamak veya büyük bıçakla domates soymaya çalışmamak önemli.

- Kullandığınız bıçağın keskinliği sarf ettiğiniz güç açısından çok önemli ancak bir o kadar da kaza riskini artırıyor. Bu konuya ekstra dikkat ve önem gösterin.

- Kaymayan bir kesme tahtası kullanın. Kuru elle bıçak tutun; ellerinizin kaygan olmamasına dikkat edin.

- Elde yıkayacağınız bulaşıklarınız için mutlaka içi kalın bulaşık eldiveni kullanın. Böylece cam kesilerinin hızını ve derinliğini biraz da olsa kontrol altına alabilirsiniz.

Haberin Devamı