Memet Özer İşte gerçek bir pazar ziyafeti: Ev yapımı hamburger
HABERİ PAYLAŞ

İşte gerçek bir pazar ziyafeti: Ev yapımı hamburger

Birkaç haftadır hamburger hakkında yazmak istiyordum ama ancak bu hafta fırsat oldu. Sanırım aramızda lezzetli bir hamburgeri sevmeyen yoktur. Özellikle de çocuklarımızın vazgeçemediği bir lezzet. Fakat hepimizin, hamburger yerken ya da çocuklarımıza yedirirken çeşitli çekinceleri var. Özellikle yüksek kalorili olduğunu düşünmemiz, ya da içinde vücuda zararlı çeşitli kimyasallar olduğunu düşünmemizden dolayı içimiz her zaman rahat etmiyor.

Ama bugün size vereceğim hamburger tarifi sayesinde, hem hamburger ekmeklerinizi, hem içindeki sosları, hem de köftenizi kendiniz hazırlayabileceksiniz. Ayrıca hamburgerinizin içine koyabileceğiniz harika bir karamelize soğan tarifi de cabası. Tariflere geçmeden hamburgerin kökeninden kısaca bahsetmek gerekirse hamburger ismi, Hamburg şehrinden geliyor.

Haberin Devamı

Ve bu Hamburg halkından bir kısım insan Amerika’ya göç ediyor. 1890’larda iki dilim ekmek arasına konan etli sandviçlere hamburger denmeye başlıyor. Haydi daha fazla detaya girmeden, tariflere geçelim ve nefis bir hamburgerin tadına vararak hafta sonumuzu şenlendirelim...

HAMBURGER EKMEĞİ

MALZEMELER

1 bardak beyaz un

1/2 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

1/2 tatlı kaşığı toz kuru maya

1/2 yumurta (çırpılmış)

1 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı yoğurt

1/5 bardak su (hamurunuz çok katı olursa biraz daha ilave edebilirsiniz.)

HAZIRLANIŞI

Derin bir kap içinde, un, tuz, şeker ve kuru mayayı karıştırın. Daha sonra oda sıcaklığındaki, yumurta, yağ, yoğurt ve suyu ilave edip, homojen bir kıvama gelene kadar yoğurun. Hamurun yumuşak olması lazım, gerekirse az miktarda su ilave edebilirsiniz. Üstünü streç filmle kaplayıp 2 saat oda sıcaklığında mayalandırın. Daha sonra hamurunuzu 4 eşit parçaya bölün ve yuvarlak hale getirin. Bir yağlı kağıt üzerine alın, üzerlerine parmağınızla su sürüp bastırın ve bir bezle kapatıp 30 dakika daha bekletin. Fırınınızı 180 derecede ısıtın ve önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Dilerseniz fırınlamadan önce üzerlerine susam ya da haşhaş serpebilirsiniz.

Haberin Devamı

KARAMELİZE SOĞAN

MALZEMELER

1 adet iri soğan

1 çay kaşığı toz şeker (varsa esmer şeker)

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 kaşık elma sirkesi

1 kaşık zeytinyağı (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI

Soğanlarınızı ince piyazlık olarak dilimleyin. Bir tavanın içinde zeytinyağı ile birlikte soğanları, tuzu, şekeri ve karabiberi kısık ateşte pişirmeye başlayın. 10 dakika sonra elma sirkesini ilave edin. Karamel rengi olana dek çok kısık ateşte pişirin.

HAMBURGER SOSU

MALZEMELER

1 yemek kaşığı ketçap

1 yemek kaşığı mayonez

1 tatlı kaşığı hardal

2 sap taze soğan (çok ince dilimlenmiş)

6 adet kornişon (çok ince dilimlenmiş)

6 adet siyah zeytin (çok ince dilimlenmiş)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi derin bir kap içersinde karıştırın.

HAMBURGER KÖFTESİ

MALZEMELER

500 gr dana antrikot

100 gr dana döş yağlı tarafı

1/2 adet kuru soğan (çok küçük parçalar halinde)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Kasabınızdan yukarıda bahsettiğim etleri sadece bir kere çekmesini isteyin. Daha sonra tüm malzemeyi derin bir kap içersinde, hafifçe yoğurun. Elinizi ıslatarak yaklaşık 150 gr civarında ince olmayan köfteler oluşturun. Çok ince olmasın ki içi sulu kalsın. Önceden döküm ya da başka bir ızgara tavasını iyice ısıtın. Dilerseniz tavaya bir kağıt havlu vasıtası ile sıvı yağ sürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Isıtılmış ızgaraya köftelerinizi yerleştirin. Hiç dokunmadan her iki tarafını da 5’er dakika pişirin. Eğer içi sizin damağınıza göre fazla çiğ kalmışsa önceden 200 derece ısıtılmış fırında 4-5 dakika tutabilirsiniz.

Hamburger servisi

Hamburger ekmeklerinizi ikiye bölüp ızgarada hafifçe tutun. Daha sonra ekmeğin alt tarafına, hazırladığınız sostan kalınca sürün. Üstüne marul yaprakları, üzerinde peynir erittiğiniz köfte ve karamelize soğanları yerleştirin. En üstüne de bir dilim domates koyarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

(16.12.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder