Pazar Postası İstanbul'un en lüks kitapçısı
Paylaş
İstanbul'un en lüks kitapçısı

İstanbul'un en lüks kitapçısı

Paris ve New York’ta şubesi bulunan Assouline adlı kitabevi geçtiğimiz aylarda Bebek’te açıldı. Assouline dünyada lüks kitabın adresi olarak biliniyor. Chanel, Dior, Louboutin modada neyse Assouline de yayıncılıkta o. Dünyanın dört bir yanında yayınevinden çıkmış kitapların koleksiyonunu yapanlar var. Modadan geziye, yemekten sanata, fotoğraftan mimariye kadar birçok konuda kitaba imza atan Assouline’in hikayesini Türkiye marka sahibi İrem Kınay’dan dinledik.

Haberin Devamı

Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Hikayeleri bir Fransız kasabasında başlıyor

Bebek-Assouline’e adımınızı atar atmaz, önce kokusu sizi cezbediyor. Sandal ağacı kokusu sayesinde evinizin zengin kütüphanesinde olduğunuzu hayal etmeye başlıyorsunuz. Raflardaki kitapların her birine dokunmak, saatlerce sayfalarını karıştırmak geliyor içinizden. Bir anda kendinizi Assouline’in kaftan desenli kırmızı koltuğunda buluyorsunuz. Yanınızda zevkinize göre seçtiğiniz boy boy kitaplar... Kitapların sayfalarını çevirirken yine aynı koku çalınıyor burnunuza. Kitabın hikayesine dalıyorsunuz hemen. “Assouline bu etkiyi nasıl yaratıyor?” diye soruyorum İrem Kınay’a. Assouline’in Türkiye marka sahibi İrem Kınay bir aşk hikayesiyle başlayan, yayınevinin 18 yıllık geçmişini anlatmaya başlıyor: “Assouline’in sahipleri Fransız bir çift. Martine ve Prosper Assouline. Genç yaşta bir moda dergisine yazılar yazmaya başlıyorlar. Bu sırada da modacılarla yakın ilişki kuruyorlar. Henüz evlenmeden Fransa’nın güneyindeki bir otelin kitabını birlikte çıkarmaya karar veriyorlar. Kitap Saint Paul de Vence’daki ‘La Colombe D’Or’ adlı otel hakkında. Bay Prosper otelin fotoğraflarını çekiyor, Martine de yazılarını yazıyor. Sadece 20 odası olan otelin kitabı, o yıl bin kopya satıyor. Kitaplarına gösterilen ilgi onları yayıncı olmaya itiyor. Bu arada da evleniyorlar!”

Haberin Devamı

Moda öğrencilerine kitap hazırladılar

Moda çevresine yakın olan çift çok geçmeden moda öğrencilerine uygun fiyatlı kitaplar hazırlamaya başlıyor. Assouline imzalı yayınlarında görselliğe büyük önem veriyor, herkesin anlayacağı şekilde bir dil kullanılmış kitaplar üretiyorlar. Zamanla gastronomi, sanat, gezi kitapları da çıkarıyorlar. Martine ve Prosper Assouline, dışı şık, kağıdı kaliteli, masaya ya da kütüphaneye konulduğunda farkını gösteren dekoratif, okunmaya değer kitaplar sürüyorlar piyasaya. Kitaplardaki farklılık kısa sürede Amerika’nın lüks kıyafet markalarının satıldığı Berdorf Goodman’ın ilgisini çekiyor. Prosper ve Martine’e kitaplarını modaevinden çıkmış bir kıyafet gibi sergileyecekleri alan veriliyor. Kısa sürede kitapları herkesin ilgisini çeken çift 1995’de ilk butik mağazalarını Paris’te, ikincisini ise New York’ta açıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’a hayran olmuşlar

Assouline’in New York’ta 20’ye yakın satış noktası var. Geçtiğimiz aylarda Bebek’teki Mısır Konsolosluğu’nun karşısında açılan kitap butiğinin Türkiye’ye geliş hikayesini İrem Kınay’dan dinliyoruz: “Uzun yıllar yurt dışında yaşadım. Amerika-Pensilvanya’da Wharton School’da finans okudum. Sonrasında da çalışmaya başladım. Assouline kitaplarının sıkı takipçisiydim. New York’ta bir arkadaşım Assouline Yayınevi’nden bir kitap çıkarmak için Prosper’le görüşeceğini söyledi. Ben de o buluşmada olmak istedim. Prosper’e Assouline’in bir şubesini İstanbul’da açmayı düşünüp düşünmediklerini sordum. Hiç aklına gelmediğini söyledi. Birkaç gün sonra telefon açtı ve ‘Aklıma ilginç bir fikir soktun. İstanbul’da bu işi yapacaksam iyi bir şoföre ihtiyacım var, sen de iyi araba kullanıyorsun’ diye espri yaptı. Yaz aylarında İstanbul’a davet ettim onları. Şehri görür görmez hayran oldular. İkna etmeye ihtiyacım olmadı.”

Haberin Devamı

En pahalı eşya 30 bin TL

Assouline’de kitaplar ağırlıklı olarak İngilizce. Yakında Türkçe yayınlar da çıkaracaklarını söylüyor İrem Kınay. New York ve Paris butiğinde ne varsa dönüşümlü olarak Bebek mağazasına getirilmeye çalışılıyor. Mağazada her kitabın bir tester’ı (deneme ürünü) var. Kitabı dilediğiniz kadar karıştırabiliyor, beğenirseniz satın alıyorsunuz. Assouline’de sadece kitap satılmıyor. Havana purosu, deri kokulu mumlar, mektup takımı, hediyelik eşyalar da çok şık. Goyard’ın Assouline için ürettiği valiz kitaplık en pahalı hediyeliklerinden. Değeri 30 bin TL. Deri kılıflı üçlü set ‘Chanel’ kitabı, sinemaseverlerin edinmek isteyeceği ‘Hitchcocok Style’, sanata dair birçok konuyu bulabileceğiniz ‘The Impossible Collection’, dünyadaki en iyi otel odası manzaralarının anlatıldığı ‘Room with a View’ mağazanın en sevilen kitaplarından. Assouline’de 35 TL’den 950 TL.’ye kadar her bütçeye uygun kitap bulabilirsiniz. Sevdiğinize kitap hediye etmek istiyorsanız yine Assouline doğru adres. Çünkü Assouline paketlemeye çok önem veriyor. İstenilirse hediye adrese ulaştırılıyor. Bu arada Assouline Amerika’da kültür salonları yapıyor. Zenginlerin yaşadığı rezidansların, evlerin Assouline imzalı kütüphaneleri var. Bu mekanlarda halıdan kitaplıklara kadar tasarım Assouline tarzında yapılıyor. Assouline’i tanımak için Bebek’teki mağazaya uğramanız yeterli. Zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız!
Adres telefon: Assouline Books & Gifts Cevdet Paşa Cad. No. 25A Bebek, İstanbul Tel: 212 287 5534

Haberin Devamı

Bu yazı 27 Mart 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır